Uniunea Europeană nu va ezita să ia măsuri pentru a-şi proteja industriile de competitorii care nu respectă Acordul de la Paris din 2015 pentru combaterea încălzirii globare, a declarat luni comisarul pentru Climă Frans Timmermans, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat despre poziţia UE referitoare la aplicarea unei posibile ”taxe pe carbon” importurilor de produse fabricate cu emisii ridicate de către competitori, Timmermans a spus că speră că nu va fi nevoie de o astfel de măsură, lumea luând măsuri să implementeze Acordul de la Paris.

”Sper că nu va fi nevoie de o astfel de măsură, dar, dacă va fi necesar, nu vom ezita să o luăm”, a declarat Timmermans într-o conferinţă de presă susţinută la negocierile ONU referitoare la climă de la Madrid.

Timmermans a declarat în octombrie că UE a început o analiză referitoare la noua taxă, al cărei rol este să protejeze companiile europene de concurenţa incorectă prin creşterea costului produselor din ţări care nu iau măsurile adecvate împotrivia schimbărilor climatice.

China, exportator major de bunuri în UE, se teme că o astfel de taxă va mări preţurile produselor sale în Europa.

Subiectul a devenit o sursă de fircţiuni între China şi UE, într-o perioadă în care cooperarea lor este considerată ca fiind vitală pentru implementarea Acordului de la Paris.

În timp ce o mişcare condusă de tineri, care se dezvoltă rapid, presează liderii să acţioneze, decizia preşedintelui american Donald Trump de a începe retragerea SUA din Acordul de la Paris umbreşte negocierile.

Susţinătorii unor măsuri mai ferme împotriva emisiilor consideră leadership-ul UE drept vital pentru finalizarea negocierilor din ultimele două săptămâni de la ONU cu un apel ferm ca ţările să adopte angajamente mai mari, în condiţiile în care Acordul de la Paris intră în 2020 într-o fază de implementare crucială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.