Departamentul de Justiţie al Statelor Unite vrea să recupereze active de 540 de milioane de dolari, între care lucrări de artă, bijuterii şi drepturi cinematografice, inclusiv un Picasso primit cadou de actorul Leonardo Di Caprio, care au fost cumpărate cu fonduri obţinute ilegal de la fondul malaezian de investiţii 1MDB, transmite Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta este cea mai recentă acţiune a guvernului american de a confisca active legate de fondul 1MDB, care aduce suma vizată de Departamentul de Justiţie la 1,8 miliarde de dolari.

În perioada 2009-2015, peste 4,5 miliarde de dolari ale 1 Malaysia Development Bhd au fost deturnate de membri din conducerea fondului şi asociaţii lor, potrivit plângerilor depuse joi la Central District of California.

Bunurile menţionate în noul proces pentru a fi confiscate includ un apartament în Park Avenue, bijuterii cu diamente, acţiuni ale operatorului cluburilor de fitness Fly Wheel Sports, un tablou de Pablo Picasso intitulat “Nature Morte au Crane de Taureau” şi drepturi asupra filmului “Dumb and Dumber To” din 2014.

Guvernul mai vrea să confişte un yaht de lux numit Equanimity, evaluat la peste 260 de milioane de dolari.

Yahtul are o capacitate de 26 de oaspeţi şi 33 de membri ai echipajului şi este dotat cu spaţiu de aterizare pentru un elicopter, cu sală de sport şi una de cinema.

Între active se mai află o participaţie la Viceroy Hotel Group, evaluată la 31 de milioane de dolari.

Yahtul şi participaţia la Viceroy au fost cumpărate de Jho Low, un finanţist malaysian cu legături cu premierul ţării.

În 2016, guvernul american a cerut confiscarea unor active precum proprietăţi din Hollywood şi New York, diverse lucrări de artă şi drepturi şi redevenţe pentru filmul “The Wolf of Wall Street.” Din 2013.

Departamentul de Justiţie acuză că Low a orchestrat o schemă în trei etape. Prima a fost cea de lansare a fondului, în 2009, iar următoarele două au implicat vânzarea de obligaţiuni aranjate de banca Goldman Sachs în 2012 şi 2013.

Investigaţia americană face parte dintr-un efort global de a urmări cât din cele 6 miliarde de dolari atrase de 1MDB pentru proiecte de dezvoltare au fost folosite pentru plata unor proprietăţi de lux, artă, petreceri şi altele.

Elveţia, Singapore, Hng Kong şi Luxemburg se află printre ţările care investighează rolurile jucate de bănci şi persoane în această fraudă.

Fondul a negat ilegalităţile. Premierul malaysian Najib Razak, care până anul trecut a fost preşedinte al board-ului 1MDB, a negat faptele şi a fost exonerat de către procurorul general al Malaysiei.

Vineri dimineaţă, premierul şi procurorul general din Malaysia au criticat dur acţiunea Statelor Unite, sugerând o motivaţie politică.

Filmele de la Hollywood menţionate de Departamentul de Justiţie au fost produse de Red Granite Pictures, companie co-finanţată de fiul vitreg al lui Najib, Riza Aziz.

“Red Granite discută activ cu Departamentul de Justiţie pentru rezolvarea cauzelor civile”, potrivit unui comunicat al companiei.

Potrivit guvernului american, unele dintre activele descrise în plângeri au fost cadouri oferite de acuzaţi. Între acestea se află un colaj de 9 milioane de dolari realizat de Jean-Michel Basquiat şi un tablou de Picasso în valoare de 3,3 milioane de dolari, ambele oferite actorului Leonardo DiCaprio, care a jucat în pelicula “The Wolf of Wall Street”, şi un colier cu diamente de 22 de carate, în valoare de 27 de milioane de dolari, pentru soţia lui Najib.

Di Caprio a iniţiat deja returnarea bunurilor, pe care le-a primit şi acceptat pentru a fi incluse într-o licitaţie anuală de caritate, în beneficiul fundaţiei sale, a spus joi purtătorul de cuvânt al actorului. Di Caprio a mai returnat un premiu Oscar câştigat de actorul Marlon Brando, care îi fusese oferit de Red Granite în timpul producţiei filmului “The Wolf of Wall Street”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.