Un însărcinat de rang înalt al Statelor Unite a dat asigurări Ucrainei şi Poloniei că va preveni orice risc legat de gazoductul rus Nord Stream 2, dar a afirmat că proiectul este acum ”o realitate”, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Amos Hochstein, consilierul principal al Departamentului de Stat pentru securitate energetică, a declarat sâmbătă că există ”spaţiu de respiraţie” până în 2024 pentru a se asigura că Ucraina îşi păstrează statutul de ţară de tranzit al gazelor, dar a cerut Kievului să se îndrepte către surse alternative de energie.

Statele Unite au fost cel mai puternic susţinător al Ucrainei în confruntarea cu Moscova, de când Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014, dar Kievul s-a opus unui acord convenit în iulie de SUA şi Germania, care a permis finalizarea proiectului Nord Stream 2, de 11 miliarde de dolari.

Compania rusă Gazprom a afirmat vineri că a terminat construcţia conductei, care va livra gaze naturale în Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina.

Guvernul preşedintelui Volodimir Zelenski se teme că Rusia va folosi Nord Stream 2 ca armă geopolitică şi va priva Ucraina de tarife de tranzit în valoare de miliarde de dolari.

Hochstein a vizitat Ucraina şi Polonia, care au criticat, de asemenea, acordul din iulie dintre SUA şi Germania, ”pentru a vorbi şi a le oferi asigurări”, a spus el, în marja summitului Strategiei Europene de la Yalta (DA).

"Uite, cred că trebuie să trecem de la a vorbi despre ceea ce ne-am dori cu toţii să se fi întâmplat, că proiectul nu ar fi trebuit să fie finalizat, la realitatea că va fi finalizat", a spus oficialul american.

Actualul acord de tranzit al Ucrainei cu Rusia expiră în 2024. Moscova nu şi-a asumat un angajament ferm privind extinderea acestuia.

Întrebat dacă este încrezător că Ucraina îşi va păstra statutul de tranzit, Hochstein a spus: "Sunt 100% încrezător că vom face tot ce putem şi că germanii s-au angajat să facă tot ce pot, pentru a se asigura că acel tranzit va continua".

Ucraina doreşte oprirea Nord Stream 2. În caz contrar, Ucraina a cerut Washingtonului şi Berlinului să prezinte garanţii specifice privind protejarea intereselor Kievului.

Cancelarul german Angela Merkel a fost sâmbătă în vizită în Polonia.

"Aşteptăm încă momentul în care acest lucru (paşi concreţi) va fi pus pe hârtie", a declarat Andri Yermak, şeful biroului preşedintelui  Zelenski, la summitul YES.

El a spus că ”astăzi Ucraina este nevoită să creadă nu cuvinte, ci paşi reali”.

Washingtonul nu a spus ce măsuri va lua împotriva Rusiei.

"Există un contract în vigoare până în 2024, aşa că avem un spaţiu de respiraţie aici, pentru a ne asigura că respectă contractul pe care îl au astăzi şi că acesta nu se va încheia în 2024", a spus Hochstein.

 Acordul SUA-Germania prevede un nou ”Fond verde pentru Ucraina” de 1 miliard de dolari, care vizează îmbunătăţirea independenţei energetice a ţării.

 "Trebuie, de asemenea, să începem să lucrăm împreună cu Ucraina pentru tranziţia economiei energetice, pentru a se potrivi cu ceea ce se întâmplă în restul lumii, şi mai ales în Europa", a spus Hochstein.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.