Ministerul Finanţelor a vândut luni obligaţiuni de stat în valoare de 293,5 milioane de lei (64,9 milioane euro) scadente în 19 decembrie 2022, sub nivelul programat, de 400 milioane lei, la un randament mediu de 3,09%, inferior licitaţiei anterioare, de 3,2% în mai, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, Finanţele planificaseră să atragă de pe piaţa internă 400 milioane lei, iar cele nouă bănci participante la licitaţie au oferit 432 milioane lei, cu 8% mai mult decât cererea.

Cu toate acestea, statul a împrumutat până la urmă 293,5 milioane lei, cu 26,6% mai puţin decât suma programată, în condiţiile în care randamentul mediu s-a situat la 3,09%, iar cel maxim acceptat a fost de 3,11%.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Randamentul mediu obţinut de bănci se situează sub nivelul celui de la licitaţia similară anterioară, când s-a plasat la 3,2%, urcând în mai de la 3% în aprilie.

Rata cuponului este de 3,5%, iar dobânda acumulată pentru un titlu a ajuns la 85,59 lei.

"Ne aşteptăm ca licitaţia de astăzi pentru obligaţiuni de 400 milioane lei scadente în decembrie 2022 să înregistreze un randament maxim lângă nivelul bid de vineri, de 3,06%. Având în vedere cererea bună pentru instrumentele cu scadente lungi la licitaţiile recente, credem că riscurile sunt mai degrabă pentru un rezultat mai scăzut", anticipau economiştii ING Bank într-o notă transmisă în cursul dimineţii.

Ministerul Finanţelor Publice vrea să emită în iunie titluri de stat în lei de 3,76 miliarde lei, uşor peste nivelul din mai, de 3,7 miliarde lei, din care un miliard lei reprezintă împrumuturi prin certificate de trezorerie şi 2,4 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga 360 milioane de lei din sesiuni suplimentare.

Randamentele cerute de bănci la titlurile de stat româneşti au început să crească începând din luna martie, pe fondul riscurilor mai mari asociate cu politica fiscală a României în 2016, în special.

Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.