Producătorii din zona euro par să fi depăşit cea mai dificilă perioadă a crizei coronavirusului, dar activităţile se contractă în continuare puternic, în condiţiile în care restricţiile impuse de guverne continuă să limiteze cererea, potrivit unui sondaj efectuat de Markit, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Multe ţări din zona euro au început treptat să redeschisă o parte din economii, chiar dacă sunt încă raportate cazuri de coronavirus care a infectat peste 5,8 milioane de oameni la nivel mondial şi a ucis peste 360.000.

Astfel, după ce în aprilie indicele privind intenţiile de achiziţii ale managerilor (PMI) calculat de IHS Markit a atins cel mai scăzut nivel din istoria sa de aproape 22 de ani, acesta s-a redresat într-o anumită măsură în luna mai.

Indicele PMI a crescut  la 39,4 în luna mai, de la 33,4 în aprilie, dar este cu mult sub nivelul de 50 care separă creşterea de contracţie şi uşor sub estimarea semnal de 39,5.

Un indice care măsoară producţia şi care face parte din indicele PMI compozit care va fi publicat miercuri, rămâne scăzut, chiar dacă s-a dublat la 35,6, faţă de un minim record de 18,1 atins în aprilie.

”Scăderea producţiei pare să fi atins nivelul minim în aprilie, înregistrând un declin mult mai lent în luna mai”, a declarat Chris Williamson,economist şef pentru afaceri la IHS Markit.

Oamenii fiind încurajaţi în continuare de autorităţi să stea acasă, iar multe companii fiind în continuare închise, indicatorii sugerează că redresarea va fi lentă, confirmând un sondaj publicat de Reuters în luna mai.

În Germania, indicele a urcat la 36,6, de la nivelul de 34,5 consemnat în aprilie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.