Scăderi pe bursele internaţionale sunt anticipate, între 10% până la finalul acestui an şi până la peste 20% în 2022, din cauza creşterii inflaţiei, a scumpirii energiei şi a problemelor din lanţul de aprovizionare, arată casa de brokeraj XTB România, specializată în bursele internaţionale, în cadrul unui sondaj, pe baza întrebărilor adresate către 11 analişti, investitori şi cunoscători ai pieţelor de capital din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Care sunt perspectivele pentru bursele globale până la final de an şi în 2022? Vine sau nu Marea Corecţie pe burse? Acestea au fost întrebările pe care casa de brokeraj XTB România, specializată în bursele internaţionale, le-a adresat, în cadrul unui sondaj, către 11 analişti, investitori şi cunoscători ai pieţelor de capital din România. Deşi părerile sunt împărţite, sunt anticipate scăderi pe bursele internaţionale între 10% până la finalul acestui an şi până la peste 20% în 2022, din cauza creşterii inflaţiei, a scumpirii energiei şi a problemelor din lanţul de aprovizionare. Aceştia îndeamnă la prudenţă şi la investiţii diversificate, în baza unor strategii bine gândite, inclusiv imobiliare, companii ce produc materiale, energie, bănci, bunuri de consum", arată casa de brokeraj.

Sondajul în rândul specialiştilor a fost realizat în contextul organizării de către XTB a conferinţei online despre investiţii Investor's Day, ce va fi transmisă live miercuri, 10 noiembrie, începând cu ora 14.

„Optimismul investitorilor e aparent de nezdruncinat: dacă nici recrudescenţa cazurilor în Europa, criza logistică, inflaţia sau unele surprize la nivelul raportărilor de profit nu au oprit trendul ascendent al burselor, ce ar putea-o face? Întrebările care fac paralele istorice au o relevanţă limitată: trecem printr-o perioadă diferită, fără echivalent perfect în trecut. Cu toate acestea, tensiunile generate de direcţia unică, anumiţi indicatori de participare şi sentiment şi chiar şi posibilitatea vânzărilor de acţiuni Tesla (potrivit sondajului de pe Twitter) sugerează un risc peste medie al unor corecţii de peste 10% înainte de finele anului”, spune Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj pe bursele internaţionale.

În primul rând, ignorarea riscului legat de inflaţie ar putea fi o greşeală, consideră analitşii.

"Creşterile anterioare ale ratei inflaţiei s-au aliniat cu perioade de creştere economică mai slabă, corecţii bursiere sau chiar crahuri. Creşterea costului vieţii este un subiect fierbinte la nivel global pentru ultimul trimestru al anului 2021. Este inflaţia un efect temporar al redresării după pandemie sau este un fenomen de durată? Răspunsul pentru ambele întrebări ar putea fi pozitiv, diferenţele apărând în funcţie de sector. Unele sectoare vor înregistra creşteri temporare ale preţurilor cauzate de problemele cu lanţurile de aprovizionare şi de alte blocaje. Când operaţiunile revin la normal, preţurile s-ar putea normaliza. Dar factori precum costul energiei şi disponibilitatea şoferilor de camion vor avea un efect pe termen lung asupra unor sectoare precum industria siderurgică consumatoare de energie şi sectorul de retail dependent de logistică. Costurile ridicate susţinute vor fi în mod inevitabil transferate asupra consumatorilor. De asemenea, tranziţia energetică ar putea duce la creşterea preţurilor pe termen lung. Taxele pe carbon şi costul conformării cu noile reglementări vor majora costul aprovizionării şi, din nou, consumatorii vor plăti. În 2022, se aşteaptă o încetinire a creşterii economice la nivel extins, pe măsură ce realitatea se instalează după un impuls iniţial post-Covid. Nivelurile datoriei naţionale sunt ridicate, problemele legate de ofertă şi logistică persistă, iar inflaţia este în creştere. În următoarele luni, atenţia se va orienta asupra băncilor centrale pentru a vedea modalitatea de răspuns", afirmă Radu Puiu, financial analyst în cadrul XTB România.

După ce Rezerva Federală din SUA a anunţat începutul procesului de reducere a programului de achiziţii de obligaţiuni, investitorii anticipează că banca centrală va recurge la o majorare a ratei până în iulie anul viitor. Acest aspect ar putea fi extrem de important pentru evoluţia pieţelor, întrucât continuarea mişcării ascendente actuale sau chiar dezvoltarea unei perioade de consolidare ar putea fi condiţionate de menţinerea unor politici monetare relaxate, care să ofere destulă lichiditate pentru pieţe, adaugă el.

„În urma analizei mele sunt şanse foarte mari ca începând cu februarie 2022, piaţa de capital să anticipeze problemele care se vor agrava, probleme ce ţin de întreruperea lanţurilor de aprovizionare şi de creşterea accelerată a inflaţiei. Consider că februarie va accelera tapperingul şi în lunile iulie-august vom putea avea o primă intervenţie pe creşterea dobânzii de politică monetară, ceea ce va duce la o creştere a dobânzilor la credite şi la un impact pe companiile neprofitabile, care se bazează pe un credit ieftin. În concluzie, da, vom avea o corecţie care se va întinde pe câteva luni începând cu februarie si continuând cu martie-aprilie-mai, după care va urma o consolidare la nivelul de jos , atins in urma corecţie, după care în noiembrie-decembrie 2022 vom reveni pe creştere”, spune, la rândul său, Valentin Dragu, fost investment banker, actualmente investitor in piaţa de capital şi consilier în investiţii, creatorul Grupului de Facebook - Investitorul Corporatist.

De asemenea, Bogdan Dinu,  consultant în private banking, capital markets, wealth management şi investitor pe pieţe de capital şi imobiliare, precizează că, având deja o inflaţie de 5,4% pe SUA (core: 4%), respectiv 2,5% in UE, cel mai probabil anul 2022 vine după el cu o inflaţie destul de mare, în special dacă o raportăm la ultimii ani.

"Astfel, n-ar fi o idee rea dacă am analiza diverse investiţii potenţiale, respectiv instrumente financiare care pot profita de un context inflaţionist: imobiliare, companii ce produc materiale, energie, bănci, bunuri de consum, etc.”, spune şi Bogdan Dinu,  consultant în private banking, capital markets, wealth management şi investitor pe pieţe de capital şi imobiliare.

După un an 2021 foarte bun, ne pregătim să intrăm într-un an 2022 plin de incertitudini, spun analiştii.

"Dacă în a doua jumătate a anului 2020 şi la început de 2021 direcţia a fost destul de uşor de anticipat, şi anume creştere economică şi o inflaţie în creştere, pentru 2022, direcţia este mult mai greu de identificat. Vom avea inflaţie tranzitorie sau am intrat într-o perioadă mai lungă inflaţionistă? Criza medicală va trece sau va reveni în noi şi noi valuri? Va reuşi economia să regleze problemele din lanţurile de aprovizionare şi cele legate de scumpirea energie sau problemele se vor acutiza? Sunt prea multe întrebări care în acest moment îşi aşteaptă răspunsurile. Consider că cea mai bună abordare a anului 2022, din punct de vedere investiţional, este una prudentă, cu un portofoliu diversificat şi cu ceva cash pregătit pentru eventuale corecţii”, declară Valentin Nedelcu, Investitor, Fondatorul comunităţii Stiinţabanilor.

Anul 2022 trebuie privit cu prudenţă, spune Mihai Constantinescu, coach financiar şi trainer.

„După un an 2021 foarte bun pentru pieţele de capital, cu creşteri de peste 10% pentru majoritatea burselor pieţelor dezvoltate, anul 2022 poate aduce o continuare a acestui trend însă cu aşteptări de creştere mult mai scăzute si cu volatilitate. Fundamente economice bune, venituri în creştere pentru companii, costuri mici ale capitalului şi sume mari de bani disponibile pentru investiţii pot oferi suport acţiunilor, însă riscuri precum un dezechilibru între cerere şi ofertă (cererea mult mai mare decât oferta), intensificarea blocajelor în aprovizionare, creşterea foarte mare a preţurilor la energie şi mâncare şi o încetinire a economiei Chinei pot genera volatilitate crescută. Totodată, deciziile luate de băncile centrale din întreaga lume vor avea impact asupra pieţelor, decizii eronate ale acestora putând aduce noi valuri de volatilitate. Creşterea cea mai mare a pieţei de acţiuni s-a întâmplat deja, perioada următoare fiind o perioada de întoarcere către medie. Anul 2022 trebuie privit cu prudenţă, strategia de a investi în tranşe, cu suplimentări ale sumelor investite în perioadele de corecţie, poate fi o strategie câştigătoare, pentru investitorii pe termen lung”, este de părere Mihai Constantinescu, coach financiar şi trainer.

Însă corecţii au tot fost şi vor mai fi.

"Important este să ne concentrăm asupra strategiei. Pe termen lung, companiile bune vor face profit şi vor creşte indiferent de poza de moment”, consideră, la rândul său, Sarkany Istvan, investitor cu peste 8 ani experienţă.

În acest moment, este foarte dificil de anticipat evoluţia burselor în anul viitor.

"Deocamdată indicii americani încep luna noiembrie cu câştiguri YTD de 18%-23%, după un plus de 8% în octombrie (devenită astfel cea mai bună lună din an, venită imediat după cea mai slabă, respectiv septembrie), într-un an pe parcursul căruia au stabilit până acum valori record în foarte multe sesiuni de tranzacţionare (NASDAQ de 40 ori, DJIA de 41 iar pentru S&P500 tocmai am consemnat al 61-lea maxim istoric în 2021). Cred însă că este foarte puţin probabil să se repete şi anul viitor creşterile puternice de pe Wall Street din acest an. Din contră, 2022 poate fi un an dificil pentru bursă, deoarece FED se pregăteşte să facă o schimbare de politică monetară şi sunt şanse să fie forţată să majoreze ratele dobânzilor mai devreme decât se aştepta (în 2023) în contextul în care şocul inflaţionist din acest an a dus la o creştere a preţurilor mărfurilor, ceea ce va face şi mai dificil pentru banca centrală să evite schimbarea politicii anul viitor, cumva de la pro-creştere la anti-inflaţie. Evident că nu poate fi scoasă din calcul o corecţie de (minim) 20%, care poate avea loc însă în mai multe moduri, de la o prăbuşire în gol ca cea din februarie-martie anul trecut până la o evoluţie laterală uşor descendentă pe parcursul unei perioade mai lungi de timp”, spune Cătălin Chivu, realizator FeelTheMarkets.ro.

Investitorii spun totodată că 2022 nu va fi lipsit de corecţii pe pieţele de capital.

„Evoluţia pieţelor pentru 2022 rămâne una incertă, cu 3 mari semne de întrebare mai ales pentru zona Euro. Va putea fi inflaţia ţinută sub control? Se va adânci criza energetică din Europa? Va reuşi imunizarea în masă şi vaccinarea să stabilizeze criza medicală provocată de COVID-19? Încă nu avem răspunsuri clare la aceste întrebări. Dar din experienţa ultimilor 13 ani am învăţat că băncile centrale s-au obişnuit să reacţioneze rapid la problemele care ar putea pune economia mondială în pericol. Din punctul meu de vedere, 2022 nu va fi lipsit de corecţii pe pieţele de capital. Totuşi, probabilitatea ca marea corecţie să apară, este destul de mică,” crede investitorul Răzvan Mihai, CFTe (Certified Financial Technician).

„Cu excepţia unei situaţii excepţionale cum a fost cea de anul trecut când a debutat pandemia si am experimentat o corecţie semnificativa pe burse, de obicei sunt câteva semnale timpurii care ar putea indica o depreciere majoră in pieţele financiare. Primul si poate cel mai important ar putea fi percepţia si sentimentul investitorilor vis-a-vis de evoluţiile viitoare şi mă refer aici la gradul de atractivitate al emitenţilor (cât de scumpă este piaţa), indicatori economici precum rata inflaţiei şi rata şomajului, valori mai in ambele cazuri fiind un important semnal de alarmă. Nu in ultimul rând, nivelul si traiectoria dobânzilor de politică monetară si eliminarea in viitorul apropiat a programelor de achiziţii de active (tapering) ar putea aduce indicii privind încetinirea şi poate apariţia unor scăderi pe parcursul anului viitor”, este de părere Tiberiu Porojan, realizator FeelTheMarkets.ro.

În anul 2022 ne-am putea confrunta cu un alt fenomen: inflaţie la nivel global.

„Trebuie să recunosc că îmi lipsesc în totalitate aptitudinile de prezicător. De aceea, de fiecare dată când investesc, am în vedere ambele scenarii posibile: atât cel favorabil (în care piaţa evoluează în direcţia investiţiei mele), cât şi cel nefavorabil (în care lucrurile merg fix pe dos). Şi îmi construiesc strategia de investiţii în conformitate cu aceste scenarii. Cât despre o "mare corecţie" pe burse, abia am avut în 2020 una de vreo 35%. Corecţiile de asemenea mărime au loc, în medie, cam o dată la 10 ani, cel puţin aşa arată statisticile pentru bursa din SUA. Deci puţin probabil să avem încă una în 2022. Tot ce pot spune, însă, este că o astfel de corecţie ar fi o oportunitate excelentă de a cumpăra active valoroase la preţuri de "Black Friday". Adică exact cum a fost şi in 2020. Pe de altă parte, cred că în anul 2022 ne vom confrunta cu un alt fenomen: inflaţie la nivel global. Iar aceasta este mai mult decât o simpla predicţie, pentru că această inflaţie deja îşi face simţită prezenţa foarte clar”, consideră, la rândul său, Dan Sulica, fondatorul comunităţii IdeiSiBani.ro.

Cu peste 16 ani de experienţă în pieţele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi o companie completă de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia. Grupul XTB include companii reglementate de cele mai mari autorităţi de supraveghere din lume, inclusiv FCA, CySEC şi KNF. Din 2004, Grupul XTB s-a extins pe 12 pieţe importante din Europa, America Latină şi Asia, atrăgând peste 352.000 de investitori individuali. În 2021, Grupul XTB a primit licenţe pentru a opera în Emiratele Arabe Unite şi Africa de Sud.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.