Societatea Naţională a Apelor Minerale SA (SNAM), companie deţinută de Ministerul Economiei, a fuzionat prin absorbţie cu societatea Germisara, societate care are tot Ministerul Economiei drept acţionar unic. În urma acestei fuziuni, SNAM îşi adaugă în portofoliu o nouă licenţă de exploatare apă minerală balneo-terapeutică aflată în staţiunea Geoagiu Băi şi devine astfel furnizor pentru domeniul balneaţiei şi wellness-ului din localitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Societatea Naţională a Apelor Minerale SA (SNAM), companie cu capital 100% de stat aflată în portofoliul Ministerului Economiei, a fuzionat prin absorbţie cu societatea Germisara S.A., societate care are tot Ministerul Economiei drept acţionar unic. În urma acestei fuziuni, SNAM  îşi adaugă în portofoliu o nouă licenţă de exploatare apă minerală balneo-terapeutică aflată în staţiunea Geoagiu Băi şi devine astfel furnizor pentru domeniul balneaţiei şi wellness-ului din localitate”, anunţă compania de stat.

Decizia privind fuziunea dintre SNAM şi Germisara a fost luată la nivelul Ministerului Economiei, forul tutelar pentru ambele societăţi, şi a fost finalizată la 31 decembrie 2022, în urma unei proceduri care a durat aproape un an de zile.

“Fuziunea permite o sinergie în administrarea celor două companii, printr-un sistem decizional unitar care conduce la o utilizare mai eficientă a resurselor umane şi logistice. Societatea Naţională a Apelor Minerale, cu experienţa sa de succes (fiind o companie de stat pe profit), asigură premisele optime pentru exploatarea şi valorificarea apei minerale terapeutice şi pentru gestionarea eficientă din punct de vedere durabil şi economic al patrimoniului preluat de la Germisara. Creşterea numărului de perimetre cu potenţial de valorificare din punct de vedere terapeutic se înscrie în tendinţa actuală de dezvoltare a turismului balnear şi al wellness-ului, fiind în concordanţă cu Strategia Naţională a României pentru dezvoltarea turismului 2019- 2030, dar şi cu Strategia pentru dezvoltarea turismului balnear”, a declarat Alin Udrişte, directorul general SNAM.

Odată cu intrarea în patrimoniul SNAM a surselor de apă ale Germisara, acestea vor beneficia de lucrări de reabilitare şi extindere a perimetrelor, cu efect direct în creşterea încasărilor din vânzare de apă şi redevenţe mai mari, care reprezintă venituri la bugetul de stat.

“Societatea Naţională a Apelor Minerale SA, prin specialiştii săi, are o experienţă considerabilă în domeniul gestionării durabile, exploatării şi valorificării resurselor hidrominerale, ceea ce va aduce un plus de valoare prin utilizarea unor echipamente performante de extragere a apei minerale terapeutice. Astfel, vom reuşi să dezvoltăm activitatea de exploatare şi valorificare apă minerală terapeutică”, a mai afirmat Alin Udrişte.

Germisara SA a luat fiinţă ca urmare a HG 1041/25.09.1990, prin desprinderea de fostul OJT, şi a deţinut, la înfiinţare, mai multe imobile cu domeniile de activitate alimentaţie publică, comerţ şi turism. În anul 1999, în baza HG 221/1995 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, societatea este atestată pentru exploatarea apelor termominerale obţinând Licenţa de concesiune pentru exploatare nr. 324/07.05.1999 pentru o perioada de 20 ani, cu drept de prelungire garantat de lege pe perioade succesive de 5 ani.

În anul 2008,  exploatarea apelor termo-minerale devine principalul obiect de activitate al societăţii. Societatea îşi obţinea venitul principal prin activitatea de exploatare a apei termo-minerale, vânzând apă termominerală către operatori economici din staţiunea Geoagiu Băi care deţin bazine, piscine şi baze de tratament balnear.

Zona Geoagiu are particularităţi geologice unice, ceea ce a făcut-o să fie un permanent punct de atracţie al cercetătorilor. Astfel, încă din perioada interbelică se fac primele foraje de cercetare geologică care au urmărit punerea în valoare a zăcământului de ape minerale balneoterapeutice. La început cercetarea s-a bazat pe datele cunoscute din exploatarea izvoarelor din jurul mamelonului de travertin, pentru ca apoi aria de cercetare să se lărgească şi să fie puse în valoare alte surse de ape minerale balneoterapeutice.

Punerea în valoare a zăcământului şi optimizarea exploatării acestuia s-a făcut în perioada 1960-1985. În 2008, Geoagiu-Băi a fost clasificată ca staţiune turistică de interes naţional, iar la 27 septembrie 2010, staţiunea Geoagiu-Băi a primit, la Bruxelles, titlul de Destinaţie Turistică de Excelenţă a României.

SNAM este cea mai importantă unitate din domeniul extracţiei şi livrării de ape minerale naturale şi terapeutice. Deţinătoare a 41 de licenţe de exploatare perimetre acvifere şi a unei licenţe de explorare, societatea are ca acţionar unic Ministerul Economiei şi este condusă după principiile guvernanţei corporative pentru companiile de stat, încă din 2019. Anul trecut, compania a vândut 1,07 milioane de litri de apă şi a realizat un profit de 2,9 milioane de lei, la afaceri de 44,7 milioane lei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.