Grupul francez MBDA a anunţat, marţi, semnarea cu Ministerul sârb al Apărării a contractului privind achiziţia sistemelor de apărare aeriană cu rază scurtă Mistral 3, eveniment care a avut loc cu ocazia vizitei la Belgrad a Preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu această primă comandă de rachete europene, Serbia devine al 32-lea stat client pentru Mistral şi a 10-a ţară invitată să se alăture clubului utilizatorilor de sisteme Mistral.

”Acest lucru va permite Serbiei să beneficieze de experienţa multor alte forţe care operează Mistral în Europa şi să contribuie la dezvoltarea viitoarelor sisteme de arme bazate pe acest tip de rachetă. Contractul semnat astăzi se referă la achiziţia rachetelor Mistral, a lansatoarelor pentru trupele terestre, a altor echipamente şi logistică aferente acestui sistem, precum şi oferirea de asistenţă tehnică şi materială pentru integrarea rachetelor Mistral pe vehicule PASARS ale Forţelor Armate Sârbe”, se arată în comunicat.

Mistral 3, cea mai recentă generaţie a familiei Mistral disponibilă astăzi, are o rezistenţă la contramăsuri în infraroşu şi capacitatea de a aborda ţinte aeriene care au o joasă semnătură termică, precum rachetele şi dronele, potrivit companiei.

“Suntem mândri că acest contract depăşeşte cu mult nivelul unei simple achiziţii. Serbia este invitată să devină membru al clubului utilizatorilor de sisteme Mistral şi devine un nou partener pentru MBDA. Mai presus de orice, acest contract este primul pas important al unei cooperări pe care o vom dezvolta cu Serbia, o ţară ale cărei obictive de securitate sunt similare cu ale Franţei şi Uniunii Europene”, a spus directorul general al MBDA, Eric Beranger.

În 24 august 2017, MBDA a semnat un Memorandum de Înţelegere cu societatea de stat Romarm şi Electromecanica Ploieşti, filială a Romarm. Memorandumul a pus bazele unui grup de lucru care "să definească şi să prezinte cea mai bună propunere franceză de sisteme de rachete tactice de ultimă generaţie ca răspuns la cerinţele operaţionale ale Forţelor Armate Române pentru Sisteme de Apărare Aeriană", potrivit unui anunţ oficial publicat de MBDA anul trecut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.