Institutul Naţional de Statistică (INS) ar putea fi considerată o instituţie care subminează economia României dacă ar da cifre false legate de creşterea Produsului Intern Brut (PIB), în condiţiile în care aceste informaţii sunt folosite în luarea unor decizii importante atât de către firme, cât şi de către autorităţile statului, a declarat miercuri, directorul general al INS, Tudorel Andrei, în cadrul unei conferinţe de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

INS a confirmat miercuri estimările publicate la jumătatea lunii mai privind creşterea PIB-ului cu 5,7% în primul trimestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai mulţi analişti şi economişti şi-au exprimat, în luna mai, îndoiala vizavi de acest avans, care este semnificativ mai mare decât estimările iniţiale.

INS are însă obligaţia de a da date corecte pentru că acestea sunt folosite în luarea unor decizii foarte importante pentru economia României, a subliniat Andrei.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Dacă am da rate de creştere eronate, dacă am umfla cifrele, am fi consideraţi distrugătorii unei ţări. (...) Pe baza lor, se iau decizii importante atât în mediul privat, cât şi în cel public”, a afirmat Andrei.

Directorul general a subliniat că, dacă s-ar publica date false referitoare la un trimestru, s-ar crea un cerc vicios, pentru că instituţia ar fi obligată să publice în continuare cifre ”umflate” pentru a susţine datele iniţiale. În plus, INS se fereşte să comenteze datele publicate pentru a nu lăsa loc la interpretări, în condiţiile în care unele dintre cele 30.000 de firme ar putea refuza să mai ofere informaţii.

”Ne-am ferit să facem comentarii legate de ce se ascunde în spatele creşterii de 5,7%. Pot apărea interpretări, unele firme ar putea crede că răspândim informaţii false şi ar putea refuza să ne mai dea informaţii”, a afirmat Andrei.

Referitor la posibile presiuni politice, directorul INS a subliniat că, dacă ar fi existat, s-ar fi aflat până acum de ele.

”De când ocup funcţia de director general, s-au schimbat trei guverne. Dacă ar fi existat presiuni politice, ar fi aflat toată lumea”, a afirmat Andrei.

INS a publicat miercuri detalii privind evoluţia sectoarelor economice, care arată că, în primul trimestru din acest an, patru sectoare au avut o contribuţie determinantă la creşterea economică.

Astfel, activitatea din sectorul informaţii şi comunicaţii a crescut cu 15,3% faţă de primul trimestru din 2016, iar activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport - categorie care cuprinde cele mai multe servicii - au urcat cu 9,1%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.