Sancţiunile ar putea reduce exporturile de petrol rusesc Urals de la Marea Baltică cu 20% în decembrie, după ce au intrat în vigoare un plafon occidental al preţurilor şi un embargo al UE asupra petrolului rusesc, potrivit traderilor şi calculelor Reuters, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Traderii au spus că Rusia nu a reuşit să redirecţioneze pe deplin exporturile de petrol Urals din Europa către alte pieţe, în special India şi China, şi că a avut probleme să găsească suficiente nave potrivite.

Conform datelor traderilor şi calculelor făcute de Reuters, exporturile de petrol Urals din porturile Mării Baltice vor scădea probabil la aproximativ 5 milioane de tone luna aceasta, de la 6 milioane de tone în noiembrie.

Unele estimări sunt de până la 4,7 milioane de tone.

Uniunea Europeană, ţările G7 şi Australia au introdus un plafon de preţ de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc, în vigoare de la 5 decembrie, pe lângă embargoul Uniunii Europene asupra importurilor de ţiţei rusesc pe mare şi angajamente similare din partea Statelor Unite, Canada, Japonia şi Marea Britanie.

Plafonul permite ţărilor din afara UE să importe ţiţei rusesc pe mare, dar interzice companiilor de transport maritim, de asigurare şi de reasigurare să manipuleze încărcături de ţiţei ruseşti pe tot globul, cu excepţia cazului în care acesta este vândut cu mai puţin de 60 de dolari.

În decembrie, ţiţeiul Urals a fost vândut cu reduceri mai mari de preţuri, iar cumpărătorul dominant India a cumpărat la un preţ aflat cu mult sub limita de preţ de 60 de dolari.

Impactul sancţiunilor asupra livrărilor de petrol Urals din porturile baltice ale Rusiei a fost agravat de o lipsă de nave non-occidentale, o economie de export slabă şi cererea moderată de petrol în Asia, în special în China.

Monopolul de conducte Transneft nu a reuşit să umple unele dintre sloturile de încărcare disponibile din cauza lipsei de oferte din partea producătorilor, au spus comercianţii. Alte sloturi au fost amânate sau anulate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.