Rusia s-a apropiat miercuri de o posibilă neîndeplinire a serviciului datoriilor sale internaţionale, plătind deţinătorii de obligaţiuni în dolari în ruble şi declarând că va continua să facă acest lucru atâta timp cât rezervele sale valutare vor fi blocate de sancţiuni, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite au oprit luni Rusia să plătească deţinătorilor de datorii suverane mai mult de 600 de milioane de dolari din rezervele îngheţate deţinute la băncile americane, declarând că Moscova trebuie să aleagă între a-şi epuiza rezervele în dolari din ţară şi default.

 Rusia nu a mai intrat în incapacitate de plată a datoriilor sale externe de când a renunţat la plăţile datorate după Revoluţia bolşevică din 1917, dar obligaţiunile sale au reapărut ca un punct fierbinte în criza diplomatică şi sancţiunile aplicate între Moscova şi capitalele occidentale.

”Acest lucru accelerează momentul în care Rusia rămâne va fără spaţiu în ceea ce priveşte disponibilitatea şi capacitatea de a plăti”, a spus un administrator de fond, care deţine una dintre obligaţiunile datorate pentru plată luni.

Kremlinul a spus că va continua să-şi plătească datoriile.

”Rusia are toate resursele necesare pentru a-şi achita datoriile... Dacă această blocada continuă şi plăţile care vizează serviciul datoriilor sunt blocate, aceasta (plata viitoare) ar putea fi făcută în ruble”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Moscova a reuşit să efectueze o serie de plăţi de cupoane valutare pentru unele dintre cele 15 obligaţiuni internaţionale ale sale, cu o valoare nominală de aproximativ 40 de miliarde de dolari, înainte ca Statele Unite să înceteze astfel de tranzacţii.

În timp ce sancţiunile au îngheţat aproximativ jumătate din rezervele de aur şi valută în valoare de 640 de miliarde de dolari din ale Rusiei, ţara primeşte în continuare miliarde de dolari din exportul de ţiţei şi gaze.

Ministerul de Finanţe al Rusiei a declarat miercuri că trebuie să plătească ruble deţinătorilor de euroobligaţiuni în dolari cu scadenţă în 2022 şi 2042, deoarece o bancă străină a refuzat să proceseze un ordin de plată a 649 de milioane de dolari deţinătorilor datoriilor sale suverane.

Ministerul de Finanţe a declarat că banca străină, pe care nu a numit-o, a respins ordinul Rusiei de a plăti cupoane pentru cele două obligaţiuni şi, de asemenea, nu a procesat plata unei euroobligaţiuni cu scadenţa în 2022.

Capacitatea Rusiei de a-şi îndeplini obligaţiile de datorie este în centrul atenţiei după ce sancţiunile ample ca răspuns la ceea ce Moscova numeşte ”o operaţiune militară specială” în Ucraina au îngheţat aproape jumătate din rezervele sale şi au limitat accesul la sistemele globale de plată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.