Rusia s-a grăbit vineri să efectueze în avans două plăţi pentru datoria sa internaţională, în cea mai recentă încercare de a evita o situaţie de neîndeplinire a obligaţiilor de plată, care a devenit probabilă de la invazia sa în Ucraina, transmite Reuters.
Cu o săptămână înainte ca plăţile dobânzilor să fie scadente şi cu doar cinci zile înainte de expirarea unei derogări esenţiale din partea SUA care permite astfel de transferuri, Ministerul de Finanţe al Rusiei a declarat că a transferat 71,25 milioane de dolari pentru o emisiune de obligaţiuni denominate în dolari şi 26,5 milioane de euro (28 milioane de dolari) pentru obligaţiuni denominate în euro.
Rusia se confruntă cu perspectiva unui default suveran de când capitalele occidentale au impus sancţiuni ample în urma invaziei sale asupra Ucrainei, pe 24 februarie.
Ţara a fost aproape izolată de sistemul financiar global şi a văzut aproximativ jumătate din rezervele sale de 640 de miliarde de dolari din străinătate îngheţate.
Rusia, care a ripostat cu unele contramăsuri proprii, a putut continua să plătească până acum datorită unei licenţe speciale de la Trezoreria SUA, care permite deţinătorilor internaţionali de obligaţiuni să primească astfel de plăţi. Cu toate acestea, această scutire urmează să expire pe 25 mai, iar secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a semnalat săptămâna aceasta că nu va fi prelungită.
Obligaţiunile internaţionale de 40 de miliarde de dolari ale ţării, dintre care aproximativ jumătate sunt deţinute de investitori străini, au ajuns în atenţia publică în ultimele luni.
În timp ce Rusia părea iniţial dornică să reţină plăţile către investitorii străini dacă nu i se permite să folosească rezervele îngheţate în străinătate, acest lucru pare să se fi schimbat.
”Strategia Rusiei s-a transformat în a nu dori să fie de vină pentru un default”, a spus Kaan Nazli, de la firma de administrare a activelor Neuberger Berman, care deţine î n portofoliu obligaţiuni ale statului rus.
Potrivit Ministerului de Finanţe, depozitarul naţional de decontare al Rusiei - care acţionează ca agent de plată pentru cele două obligaţiuni - a primit fondurile. Nu este clar dacă fondurile vor ajunge la deţinătorii străini ai celor două euroobligaţiuni ruseşti, un proces în mai multe etape care implică de obicei bănci internaţionale şi case de compensare.
JPMorgan, care a acţionat anterior ca bancă corespondent pentru astfel de plăţi, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Trezoreria SUA a refuzat să comenteze.
Ministrul rus de Finanţe Anton Siluanov a declarat miercuri că Moscova îşi va achita obligaţiile de plată a datoriei externe în ruble, dacă Statele Unite vor bloca alte opţiuni şi nu se va autodeclara în situaţie de neplată, deoarece are mijloacele de a plăti.
În ciuda multitudinii de restricţii, Rusia a reuşit să facă plăţi pentru şapte obligaţiuni de la invadarea Ucrainei, înainte de ultimele plăţi de dobândă. Dar pare din ce în ce mai puţin probabil ca Oficiul SUA pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) să prelungească licenţa de care Rusia are nevoie pentru a efectua plăţi.
Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat miercuri că, deşi nu a fost luată nicio decizie finală, este ”puţin probabil ca aceasta să continue”.
Cei care susţin o prelungire a licenţei spun că permiterea Rusiei să-şi achite datoria va obliga Moscova să-şi folosească veniturile în valută pentru a face plăţi către creditori, reducând fondurile necesare finanţării războiului.
Oponenţii susţin că Rusia trebuie să plătească mai puţin de 2 miliarde de dolari pentru datoria sa externă până la sfârşitul anului, sumă mult mai mică în comparaţie cu veniturile Moscovei din petrol şi gaze, de aproape 28 de miliarde de dolari numai în aprilie, datorită preţurilor ridicate la energie.
Următoarele plăţi după cea scadentă pe 27 mai sunt o sumă cumulată de 235 milioane de dolari pentru două emisiuni de euroobligaţiuni scadente pe 23 iunie.
”Acest lucru întârzie inevitabilul. La un moment dat nu vor mai putea face plăţile”, a spus Petar Atanasov, co-director pentru cercetări la Gramercy, un fond specializat în datorii pe pieţele emergente.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.