Royal Dutch Shell lucrează la un plan de reducere a costurilor de producţie a petrolului şi gazelor cu 40%, pentru a-şi reforma activităţile şi a se concentra mai mult pe energie regenerabilă şi pe pieţele energiei, au declarat surse citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noua analiză pentru reducerea costurilor, cunoscută în cadrul companiei sub numele de Project Reshape şi care ar putea fi finalizată în acest an, va afecta cele trei divizii principale, iar economiile realizate se vor adăuga obiectivului de 4 miliarde de dolari stabilit în urma declanşării crizei Covid-19.

Reducerea costurilor este vitală pentru planurile Shell de a se implica în sectorul energetic şi al surselor regenerabile de energie, unde marjele sunt relativ mici. Este de asemenea probabilă o intensificare a concurenţei cu companiile de utilităţi şi cu companiile petroliere rivale, inclusiv BP şi Total, care se luptă pentru cota de piaţă, pe măsură ce economiile din întreaga lume devin mai ecologice.

”Am avut un model grozav, dar este potrivit pentru viitor? Vor exista diferenţe, nu este vorba doar de structură, ci de cultură şi de tipul de companie pe care vrem să o facem ”, a declarat o sursă din cadrul Shell.

Anul trecut, costurile totale de operare ale Shell s-au ridicat la 38 miliarde dolari, iar cheltuielile de capital au totalizat 24 miliarde dolari.

Shell explorează modalităţi de reducere a cheltuielilor cu producţia de petrol şi gaze, cea mai mare divizie a sa, cu 30% până la 40%, prin reduceri ale costurilor de exploatare şi a cheltuielilor de capital pentru noi proiecte, au declarat pentru Reuters două surse implicate în revizuire.

Shell vrea acum să-şi concentreze producţia de petrol şi gaze pe câteva centre cheie, inclusiv în Golful Mexic, Nigeria şi Marea Nordului, au spus sursele.

Divizia integrată de gaze a companiei, care gestionează operaţiunile de gaze naturale lichefiate (GNL) ale Shell, precum şi o parte din producţia de gaze, analizează, de asemenea, tăieri profunde, au spus sursele.

Pentru activităţile de refinare şi servicii, revizuirea se concentrează pe reducerea costurilor din reţeaua Shell de 45.000 de staţii de service - cea mai mare din lume - care este văzută drept una dintre ”activităţile sale cu cea mai mare valoare” şi se aşteaptă să joace un rol esenţial în tranziţie, au spus alte două surse implicate în analiză.

”Trecem la o revizuire strategică a organizaţiei, care intenţionează să ne asigure că suntem pregătiţi să prosperăm pe tot parcursul tranziţiei energetice şi să fim o organizaţie mai simplă, dar care va fi, de asemenea, competitivă din punct de vedere al costurilor. Analizăm o serie de opţiuni şi scenarii în acest moment, care sunt evaluate cu atenţie ”, a declarat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Shell.

Grupurile BP şi Eni intenţionează la rândul lor ca în următorul deceniu să îşi reducă concentrarea în sectorul petrolului şi gazelor şi să construiască noi afaceri cu emisii reduse de carbon.

Analiza efectuată de Shell, despre care sursele spun că este cea mai amplă din istoria modernă a companiei, se aşteaptă să fie finalizată până la sfârşitul anului 2020, când Shell vrea să anunţe o restructurare majoră. Grupul urmează să organizeze o întâlnire cu investitorii în februarie 2021.

Echipele din cele trei divizii principale ale Shell studiază, de asemenea, modul de remodelare a afacerii prin reducerea a mii de locuri de muncă şi eliminarea unor structuri de management atât pentru a economisi bani, cât şi pentru a crea o companie mai flexibilă, în timp ce se pregăteşte să se restructureze, au spus sursele.

Shell, care la sfârşitul anului 2019 avea 83.000 de angajaţi, a realizat o reducere majoră a costurilor după achiziţia de 54 miliarde de dolari a BG Group 2016, care a contribuit la creşterea semnificativă a generării de numerar în ultimii ani.

Costurile de exploatare ale Shell, care includ producţia, vânzările, distribuţia, administrarea şi cheltuielile de cercetare şi dezvoltare, au scăzut cu 15%, sau aproximativ 7 miliarde de dolari, între 2014 şi 2017.

Însă încetinirea puternică a economiei globale în urma epidemiei COVID-19, împreună cu planurile Shell de a reduce emisiile de carbon la zero până în 2050 au generat noi presiuni.

Shell şi-a redus planurile de cheltuieli de capital pentru 2020 cu 5 miliarde de dolari, până la 20 de miliarde de dolari, în urma prăbuşirii preţurilor petrolului şi gazelor naturale din cauza pandemiei, pe fondul avertismentelor că ar putea avea efecte de durată asupra cererii globale de energie.

Van Beurden a declarat în iulie că Shell era pe drumul cel bun pentru a livra economii de 3 miliarde dolari până la 4 miliarde dolari până la sfârşitul lunii martie 2021, inclusiv prin reduceri de locuri de muncă şi suspendarea bonusurilor.

El a spus că restricţiile de călătorie în timpul pandemiei au accelerat digitalizarea Shell în timp ce învăţarea automată a fost lansată pentru a minimiza întreruperile şi a scurta timpul de întreţinere la rafinării, platformele de petrol şi gaze şi uzinele de GNL.

Pe lângă reducerea costurilor afacerilor cu amănuntul, Shell continuă planurile de a reduce numărul rafinăriilor sale de petrol la 10 faţă de cele 17 existente anul trecut. Grupul a convenit deja vânzare a trei dintre aceste rafinării.

Revizuirea operaţiunilor de rafinare include, de asemenea, găsirea de modalităţi de creştere puternică a producţiei de combustibili cu conţinut scăzut de carbon, cum ar fi biocombustibili, substanţe chimice şi lubrifianţi. Aceasta ar putea fi realizată folosind materii prime cu conţinut scăzut de carbon, cum ar fi uleiul de gătit, a spus o sursă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.