Importul de specialişti din străinătate, automatizarea şi externalizarea reprezintă principalele soluţii pe termen scurt şi mediu pentru companiile din România, care se confruntă cu o lipsă de personal fără precedent, a afirmat directorul de vânzări al Romanian Software, Marian Hanganu, care a susţinut o prezentare despre deficitul de forţă de muncă din România şi soluţiile imediate pentru această problemă, în cadrul Conferinţei Operational HR 2018.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În primul rând, importul de personal a ajuns să fie o opţiune tot mai des luată în calcul de angajatori, pe fondul crizei din piaţa muncii. Conform statisticilor de anul acesta, ţării noastre îi lipsesc peste un milion de oameni care ar trebui să acopere diverse posturi”, a punctat directorul de vânzări al Romanian Software.

El a atras atenţia că România traversează o adevărată ”iarnă demografică”.

”România traversează o adevărată iarnă demografică şi sunt date care ne arată că pe fondul migraţiei şi din cauze naturale am ajuns să pierdem anual 300.000 de oameni. Companiile au la dispoziţie doar câteva modalităţi, prin care pot contracara lipsa de personal care se tot adânceşte, iar importul de muncitori străini este, în cele mai multe dintre situaţii, una dintre soluţiile viabile”, a mai spus Marian Hanganu.

Potrivit acestuia, pe lângă importul de specialişti şi automatizare, externalizarea anumitor activităţi şi robotizarea sunt alte variante care pot fi aplicate pentru a contracara efectele crizei de personal cu care se confruntă tot mai mulţi angajatori din România.

El a adăugat că firma pe care o reprezintă îşi ajută clienţii să acopere deficitul de angajaţi în mod concret prin oferirea de servicii de leasing sau închiriere de personal din Vietnam, China şi India, dar nu se limitează numai la aceste ţări.

”Romanian Software a semnat recent un contract de leasing de personal cu scopul de a ”importa” muncitori vietnamezi pentru un client din agribusiness. Ne vom ocupa de obţinerea autorizaţiilor, de recrutarea efectivă şi de aducerea de personal în ţară, precum şi de semnarea contractelor de colaborare pentru cel puţin un an”, a explicat reprezentantul Romanian Software.

Guvernul a aprobat, în şedinţa sa din data de 2 august, suplimentarea cu 8.000 a contingentului pe tipuri de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România (4.000 permanenţi şi 4.000 detaşaţi), potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii. Hotărârea de suplimentare a fost luată după ce autorităţile au observat în acest an o creştere cu peste 50% a numărului de avize de muncă eliberate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.