ROCA Investments a anunţat marţi că majorează capitalul RDF Arad, distribuitor regional de inputuri agricole, şi preia totodată pachetul majoritar, iar RDF achiziţionează integral distribuitorul de îngrăşăminte chimice Adidana.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”ROCA Investments anunţă majorarea participaţiei sale în RDF şi totodată preluarea pachetului majoritar de acţiuni RDF. Dezvoltarea companiei va continua sub aceeaşi formulă a controlului în comun şi parteneriatului dintre fondatorul şi CEO-ul companiei, Florin Deznan şi ROCA Investments. De asemenea, RDF achiziţionează 100% din capitalul social al Adidana, un important distribuitor naţional de îngrăşăminte chimice”, anunţă ROCA Investments.

Astfel, RDF îşi dublează nivelul activităţii şi devine jucător la nivel naţional în agribusiness.

„Prin această tranzacţie ROCA susţine RDF, una dintre cele mai importante companii din portofoliul său, în efectuarea primei sale tranzacţii de tip M&A. Scalarea companiei continuă alături de Florin Deznan ce va coordona mai departe activitatea executivă a companiei. Adidana este o companie care complementează RDF atât prin natura businessului, cât şi prin zona geografică şi o transformă într-un jucător în agribusiness la nivel naţional. Prin acest proces, de consolidare la nivel de industrie, extindere teritorială prin M&A, RDF urmează să funcţioneze ca o societate de tip Holding care îşi continuă dezvoltarea accelerată atât prin creştere organică cât şi prin achiziţii directe de companii care activează în agricultură”, a declarat Alexandru Savin, investment manager ROCA Investments.

Fondată în 1993, în judeţul Argeş, Adidana a pornit ca o mică afacere de familie deţinută de Adrian Ionescu, ajungând în prezent unul dintre principalii distribuitori de îngrăşăminte chimice din sud-estul României, dar şi un jucător relevant la nivel naţional. Modelul de business al companiei are la bază o platformă ce integrează întreg procesul operaţional - furnizarea de input-uri, transport, depozitare, distribuţie, consultanţă oferită fermierilor. Astfel, compania se focusează pe liniile de business: vânzare de îngrăşăminte chimice solide şi lichide, vânzare de combustibil şi vânzare de seminţe şi pesticide.

„Încă din 2019, când am cunoscut echipa ROCA, am realizat că este partenerul potrivit alături de care pot maximiza potenţialul companiei pe care am fondat-o în urmă cu 26 de ani. Dacă din 2019 RDF a trecut printr- o perioadă de expansiune, investiţii şi reorganizare a întregului business, acum începe o etapă în care ne concentrăm pe consolidare şi dezvoltare în teritorii noi. Aşa a apărut oportunitatea investiţiei în Adidana, o companie complementară RDF din toate punctele de vedere, alături de care putem spune că devenim jucător naţional. Dezvoltarea strategică nu se opreşte aici. În perioada următoare ne uităm să achiziţionăm şi alţi jucători complementari din piaţa de agribusiness. Obiectivul nostru este să devenim un „one stop service” – o soluţie completă pentru ceilalţi jucători din domeniul agricol.” a spus Florin Deznan, CEO RDF.

RDF Arad, unul dintre cei mai mari distribuitori regionali de inputuri agricole şi în acelaşi timp producător de produse agricole, a marcat în 2021 finalizarea unor investiţii în valoare de 5,7 milioane de euro în soluţii de depozitare, tehnologie şi utilaje, după ce, în 2020, a reorganizat fiecare linie de business, a introdus noi proceduri, a crescut echipa şi prin urmare a crescut cifra de afaceri în 2020 cu peste 65%, ajungând la un profit operaţional (EBITDA) de 4,3 milioane lei. În 2021 cifra de afaceri a RDF a crescut cu 40%.

”Agricultura joacă un rol important în economia românească. Aproximativ 23% din populaţia României este implicată în activităţi conexe cu domeniul agriculturii, comparativ cu 4,9%, media la nivelul Uniunii Europene. Cererea tot mai crescută pe piaţa agricolă din România şi interesul pentru investiţii în acest domeniu, poziţionează în continuare ţara noastră în topul producătorilor de cereale la nivel european. În completare, sectorul agribusiness a contribuit în mod semnificativ la PIB-ul României şi în 2020, iar activităţile principalilor jucători au avut o evoluţie ascendentă. Rezultatele pozitive se datorează potenţialului agricol al României, creşterii producţiei, precum şi investiţiilor în infrastructură şi utilaje de ultimă generaţie făcute în ultimii ani de către marile companii care activează în acest sector, şi care au contribuit la creşterea productivităţii”, spun reprezentanţii ROCA Investments.

Cu toate acestea, sectorul agribusiness din România este departe de a-şi fi atins potenţialul maxim, însă perspectivele de dezvoltare sunt favorabile, adaugă ei.

”Misiunea ROCA este aceea de a dezvolta o cultură antreprenorială bazată pe parteneriat, investind resurse financiare, know-how şi pasiune. ROCA amplifică potenţialul şi accelerează creşterea companiilor şi brandurilor româneşti, pentru ca visul multor antreprenori români să devină realitate”, mai spun ei.

ROCA Investments este o companie care contribuie la amplificarea potenţialului companiilor, sprijinindu-le să îşi dezvolte strategii de business prin care accelerează creşterea valorii lor pe termen lung.

Pornită în urmă cu mai bine de 3 ani, ROCA este prezentă în 10 judeţe ale ţării, în 5 mari sectoare de activitate: agrifood, logistică, servicii industriale, producţie materiale de construcţii, îngrijirea personală. Cele 13 companii din portofoliu (din care două inactive) au generat în 2020 o cifră de afaceri cumulată de 98 milioane euro, un profit operaţional (EBITDA) de 5 milioane euro şi au peste 1.000 de angajaţi.

Ecosistemul ROCA este format în prezent din companiile: Sarcom (unul dintre cei mai mari producători de vopsele şi lacuri din România), BICO Industries (producător de plasă din fibră), Romcargo Maritim (operator portuar), RDF Arad (agribusiness), Electroplast (producător de cabluri electrice), MECANEX (producător de pompe pentru diverse industrii), Piscicola (fermă piscicolă), Artesana (produse lactate artizanale), CAHM (îngrijire personală), Yellow.Menu (restaurant online) şi  Sinteza (industrie chimică).

În decembrie 2021, ROCA Investments a anunţat lansarea primului său pilon strategic de dezvoltare, ROCA Industry, un holding de materiale de construcţii, care reuneşte toate companiile din portofoliul său din acest domeniu de activitate. ROCA Industry este o companie de sine stătătoare, al cărui model de business se bazează pe consolidare, nu pe exituri, şi care are în vedere listarea pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti.

RDF un important jucător din zona de Vest a României în agribusiness. Este unul dintre principalii distribuitori zonali de input-uri (îngrăşăminte chimice, seminţe şi pesticide) fiind distribuitor al produselor: Pioneer, Dekalb, Syngenta, KWS, Caussade, Limagrain, RAGT  – pe partea de seminţe, Bayer, Syngenta, BASF, Arysta – pe parte de pesticide, iar pentru îngrăşăminte chimice, RDF colaborează atât cu furnizori interni, cât si cu producători externi de la care face import direct.

Pe lângă activitatea de distribuţie, RDF este unul din principalii traderi zonali de cereale, comercializând peste 80.000 tone cereale/an. RDF deţine silozuri de cereale cu capacitatea de stocare de 45.000 tone.

Fondată în 1993, în judeţul Argeş, Adidana a pornit ca o mică afacere de familie deţinută de Adrian Ionescu ajungând în prezent unul dintre principalii distribuitori de îngrăşăminte chimice din sud-estul României. Modelul de business al companiei are la bază o platformă ce integrează întreg procesul operaţional - furnizarea de input-uri, transport, depozitare, distribuţie, consultanţă oferită fermierilor. Astfel, compania se focusează pe liniile de business: vânzare de îngrăşăminte chimice solide şi lichide, vânzare de combustibil şi vânzare de seminţe şi pesticide.

 

 

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.