În dosarele Panama Papers, care conţin circa 11 milioane de documente, figurează peste 100 de români, printre cei mai cunoscuţi sau controversaţi numărându-se fostul tenismen şi om de afaceri Ion Ţiriac, fostul proprietar al rafinăriei Rafo Oneşti, Corneliu Iacobov, fostul preşedinte al EximBank Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, omul de afaceri Gabriel Comănescu, implicat în scandalul Petromservice alături de Sorin Ovidiu Vîntu, dar şi avocaţi, foşti consilieri de politicieni, oameni de afaceri din energie, farma sau retail, potrivit Rise Project.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rise Project, partener International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), a publicat duminică o listă cu persoane din România care au înfiinţat societăţi offshore cu ajutorul avocaţilor Mossack Fonseca, casa de avocatură panameză de unde a provenit cea mai mare scurgere de informaţii din istorie. La acest moment, în listă figurează peste 60 de persoane.

"Bineînţeles, nu este ilegal să îţi înfiinţezi o firmă în jurisdicţii offshore opace ca Belize, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Samoa sau Isle of Man, iar ăsta e motivul pentru care dezbaterea din jurul scandalului Panama Papers s-a purtat mai mult pe câmpul eticii, decât cel al dimensiunii sumelor ascunse cu ajutorul consultanţilor Mossack Fonseca", precizează jurnaliştii Rise Project.

Pe lista Rise Project se regăsesc, alături de nume, scurte prezentări ale celor menţionaţi, precum şi informaţii privind firmele offshore.

Ion Ţiriac

Fostul tenismen Ion Ţiriac, unul dintre cei mai bogaţi români, cu afaceri în auto, domeniul financiar-bancar, retail (prin lanţul de magazine Metro), imobiliare sau pază şi protecţie, deţine în Panama fundaţia Puma, acţionarul final al afacerilor sale. În conducerea fundaţiei, Ţiriac figurează alături de fiul său, sora Rodica, avocatul Nicolai Mîndrilă şi de vechiul său prieten neamţul Klaus Mangold.

Interesele de afaceri s-au intersectat în ultimele două decenii de coroporaţiile germane Daimler şi Metro, din conducerea cărora a făcut parte Mangold, scrie Rise Project. Ţiriac este unicul fondator al fundaţiei din Panama, iar rudele şi apropiaţii săi sunt membri ai consiliului director.

Avocatul său, Nicolai Mîndrilă, a explicat pentru Rise Project că Puma Foundation are rol de masă succesorală în imperiul lui Ţiriac şi că toate afacerile derulate de acesta au ca punct final fundaţia din Panama, care capitaliează practic profiiturile grupului de afaceri.

Corneliu Iacobov

Corneliu Iacobov, om de afaceri şi fost politician PSD, care a devenit preşedinte al SIF Moldova la mijlocul anilor '90, iar apoi a fost proprietar al rafinăriei Rafo Oneşti, a înfiinţat în anul 2009 compania Ayalex Investments Ltd înregistrată în Seychelles, împreună cu sora sa, Gabriela Cora Nistor, pentru achiziţii şi investiţii în Emiratele Arabe. La momentul înfiinţării firmei, Iacobov era deja judecat de Curtea de Apel Bucureşti pentru mai multe infracţiuni.

Alina Bica, fostul procuror şef al DIICOT, a deschis în 2005 un dosar penal pe numele lui, iar în 2012 a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Recent, Iacobov a revenit în spaţiul public odată cu scandalul lucrărilor academice din penitenciare. Pe perioada detenţiei acesta a scris două cărţi, respectiv “Privatizarea prin restructurare” şi “Procesul de privatizare în România 1990-1992”.

Gabriel Comănescu

Omul de afaceri Gabriel Valentin Comănescu, care a preluat platormele petroliere maritime deţinute în trecut de fosta companie de stat Petrom, deţine şase firme offshore înregistrate în Insulele Virgine Britanice - VAST Holding, Lacevine International SA, Southern International Engineering, Ukintown Capital, Brington Capital şi Quantic Engineering. Acestea au fost implicate de-a lungul timpului în mai multe afaceri din România.

Comănescu a fost pus sub acuzare în 2012 în dosarul Petromservice, alături de fostul sindicalist Liviu Luca şi de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. DIICOT l-a acuzat atunci că ar fi făcut parte dintr-un grup infracţional care a devalizat fosta companie Petromservice şi a spălat banii rezultaţi din operaţiunile ilegale, scăpând ulterior de acuzaţii.

Ionuţ Costea

Fostul preşedinte al EximBank Ionuţ Costea, cumnatul fostului şef PSD Mircea Geoană, figurează cu un offshore în Insulele Virgine Britanice, Shilou Finance Corp Ltd.

Costea, care a fost implicat şi în scandalul Wikileaks, o altă scurgere masivă de informaţii, a ieşit în evidenţă prin salariul foarte mare încasat pentru poziţia de conducere la EximBank, de circa 21.000 de euro pe lună.

El a ocupat de-a lungul timpului mai multe funcţii publice, fiind secretar de stat în Ministerul Finanţelor, vicepreşedinte la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, trecând ulterior în mediul privat, ca preşedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

În offshore-ul înfiinţat de avocaţii de la Mossack Fonseca a fost acţionar alături de Victor Vanea, care mai apare cu o altă firmă, Pan-European Conference Ltd, înregistrată în 2001 tot în Insulele Virgine Britanice. Vanea a înregistrat o firmă cu acelaşi nume şi în Marea Britanie.

El a câştigat bani din organizarea de evenimente şi conferinţe dedicate camerelor de comerţ din diferite state, la acestea participând şi persoane din conducerea ministerelor şi companiilor de stat din România.

Maria Schutz

Maria Schutz, fost vicepreşedinte al PSD Dolj, condamnată recent la zece ani de închisoare pentru privatizarea frauduloasă a serelor de stat din Codlea şi Oradea, apare pe listele Panama Papers cu firma Areca Ltd. Deschisă în Seychelles, unde “regina serelor” este director.

Compania a fost înfiinţată în 2001 la cererea Laveco Ltd, firma omului de afaceri Laszlo Kiss, condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani după ce a înregistrat astfel de companii paravan mai multor oameni de afaceri şi politicieni din România.

În urma privatizărilor frauduloase, Schutz a provocat un prejudiciu de 5 milioane de euro bugetului de stat. Ea apare şi în dosarul de corupţie al fostului deputat PSD Cătălin Voicu.

Tall Silbertstein

Omul de afaceri şi consultantul politic Tall Silbertstein, angajat de Traian Băsescu în anul 2002, care i-a consiliat ulterior pe Adrian Năstase în campania electorală din 2004 şi pe Călin Popescu Tăriceanu în perioada în care era premier, este de anul trecut unic acţionar al offshore-ului Riverside Real Estate Corp Ltd din Insulele Virgine Britanice.

Firma deţine prin Reciplia Ltd mai multe terenuri în Băneasa şi Snagov.

Tall Silbertstein este investigat de DNA, fiind emis pe numele său un mandat de arestare în lipsă.

Dumitru Onica

Dumitru Onica, fost şef al Protecţiei Consumatorului Olt, dar şi director administrativ al Finanţelor locale, finul de cununie al fostului primar al Slatinei şi ministru de Finanţe Darius Vâlcov, a înfiinţat prin casa de avocatură panameză offshore-ul MVM Investments Ltd în Insulele Virgine Britanice, mutat ulterior în Seychelles.

Onica nu a menţionat compania în declaraţia sa de avere, potrivit Rise Project, însă la adresa de corespondenţă în România a firmei figurează blocul V23 din Slatina, devenit celebru după ce mai mulţi apropiaţi ai lui Darius Vâlcov şi-ar fi mutat firmele şi adresele la aceeaşi adresă.

Tatăl lui Onica a derulat mai multe contracte publice cu primăria Slatina în mandatul lui Vâlcov, care este cercetat de DNA sub control judiciar pentru fapte de corupţie.

Marius Andrei Marcovici

Fost consilier al premierului Călin Popescu Tăriceanu, Marius Andrei Marcovici, care a fost reţinut la sfârşitul anului trecut în dosarul retrocedărilor frauduloase în care mai sunt implicaţi prinţul Paul de România şi miliardarul israelian Beny Steinmetz, apare cu un offshore înregistrat în Insulele Virgine Britanice, Riverside Real Estate Corp.

Compania este asociată în BRG Residencial Consulting Services SRL împreună cu omul de afaceri Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, firma românească fiind una dintre cele implicate în scandalul retrocedărilor.

Marcovici a reprezentat interesele magnatului Steinmetz la Bucureşti în afacerea Reciplia, fondată de Steinmetz împreună cu Truică, cu un rol cheie în retrocedările ilegale din Bucureşti şi Snagov.

Nicolae Voiculescu

Nicolae Voiculescu, care a fost timp de şapte ani directorul companiei de farmaceutice Novartis, totodată şi membru fondator al Institutului Aspen - România, condus de Mircea Geoană, apare în arhivele avocaţilor de la Mossack Fonseca ca director al offshore-ului Clearwind Investment Group Inc Ltd. din Insulele Virgine Britanice.

Voiculescu a fondat în anul 2008 compania Link Resources alături de avocatul Ion Nestor de la Nestor, Nestor, Diculescu, Kingston, Petersen, în care a intrat ca asociat şi Dinu Dragoş Lucian, fost CEO al DOMO, A&D Pharma, în prezent director executiv al Tiriac Holding.

Robert Roşu

Robert Roşu, fondatorul casei de avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, apare în baza de date a Mossack Fonseca în dreptul firmei Lester Invest Group SA din Insulele Virgine Britanice, pe care a reprezentat-o.

Offshore-ul, controlat de Beny Steinmetz, a achiziţionat în anul 2009, printr-un SRL românesc, 37 de hectare de terenuri în Snagov. Avocatul Robert Roşu a fost mandatat să se ocupe de documentele achiziţiei firmei folosite în afacerea imobiliară.

Potrivit DNA, Robert Roşu întocmea actele prin care proprietăţile prinţului Paul au fost restituite şi mai apoi au intrat în posesia unei companii offshore. Alături de colegii săi din casa de avocatură, el este acţionar al unor companii imobiliare, mai arată jurnaliştii Rise Project.

Ovidiu Semenescu

Ovidiu Semenescu, cunoscut ca finanţatorul canalului de business Money.ro TV, dar şi pentru afacerile cu panotaj stradal pe care le-a derulat prin firma Euromedia, a înfiinţat în 2009 firma Fimaco Group Investments din Seychelles, cu ajutorul Mossack Fonseca, dar aceasta nu a fost asociată în nicio afacere românească.

Semenescu a fost reţinut anul trecut în dosarul Apa Nova, alături de fostul consilier a lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, şi fostul trezorier PNL Vlad Moisescu. Potrivit procurorilor, Semenescu reprezenta neoficial interesele unui grup de firme din care face parte şi Apa Nova care lucra pentru majorarea tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare în Bucureşti.

Dintre cele 23 de companii pe care le-a înfiinţat în România, aproape jumătate au fost radiate, majoritatea neavând niciun bilanţ depus conform legii.

Simona Rimondi

Simona-Adriana Rimondi, o persoană din anturajul de afaceri al lui Ovidiu Semenescu, angajată într-o funcţie de conducere în compania franceză apa Nova, dar care în acelaşi timp a înfiinţat alături de Semenescu şi de rudele şi apropiaţii lui alte şase firme, a deschis cu ajutorul casei de avocatură panameze offshore-ul Portiki Global Ltd în anul 2008, în Insulele Virgine Britanice.

Un an mai târziu, ea vinde compania unui alt offshore din Insulele Britanice Virgine, iar tranzacţia se sincronizează cu momentul în care mai multe societăţi offshore din Caraibe intră în firmele lui Semenescu.

Tot în 2008, Rimondi a intrat în afaceri şi cu Rodica Şaramet, soţia lui Aurel Şaramet, fost director al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Şaramet a fost demis din funcţie în 2013, după ce a fost acuzat de procurorii DIICOT în dosarul creditelor frauduloase de la BRD. Firma înfiinţată Rodica Şaramet şi Rimondi a fost preluată, un an mai târziu, de omul de afaceri Dumitru Bucşaru, vizat în acelaşi dosar BRD.

Ilie Busuioc

Omul de afaceri Ilie Busuioc, patronul Ocean Fish, lider de piaţă pe semipreparate din peşte, fructe de mare şi peşte congelat, a înfiinţat în anul 2008, cu ajutorul Mossack Fonseca şi Laveco LTD, compania Blue Fish LTD, în Insulele Virgine Britanice.

Înfiinţată în 1998, afacerea Ocean Fish deţine o fabrică în Afumaţi, cu o capacitate de producţie de 100 tone lunar. Compania a declarat în 2014 o cifră de afaceri de aproape 120 milioane de lei, 20% din producţie ajungând pe pieţele din Republica Moldova , Bulgaria şi Italia.

Mougel Regis Charles Claude

Omul de afaceri francez Mougel Regis Charles Claude, stabilit în România în anii 2000, care a adus pe piaţa locală lanţurile de magazine Cora şi Auchan şi a deţinut mai multe francize, printre care lanţul de magazine Bam Boo, apare în mai multe companii offshore - Imex International Invest Ltd., cu sediul în Delaware (Statele Unite), Delainey Investments Ltd şi Angeilica Investments Ltd., cu sediul în Cipru, şi Lacey Trading Services Corp. Ltd., înregistrată în Insulele Virgine Britanice.

Prima companie, Imex, controlează o parte din Andromede Decor SRL, firmă care deţine brandul Bam Boo, împreună cu mai mulţi cetăţeni francezi.

Compania Lacey Trading Services Ltd a fost înfiinţată de Mossack Fonsecaîn 2013 şi avea ca scop declarat consultanţa de afaceri. Firma era deţinută de Exel Finance Ltd, un IBC din Marea Britanie, dar beneficiarul real al afacerii era, de fapt, Regis Mougel, după cum reiese din corespondenţele purtate între angajaţii casei de avocatură panameze cu cei delegaţi de Mougel să se ocupe de afacerile sale.

Din bilanţul pentru 2013 al Lacey Trading Services reiese că firma lui Mougel a încasat circa 240.000 de Euro, iar el a scos din firmă, prin două împrumuturi, jumătate din sumă.

Vivian Diaconescu

Omul de afaceri Vivian Diaconescu, fost director al corporaţiei A&D Pharma, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa românească de medicamente, afacere listată şi pe bursa din Londra, apare în dosarele Panama Papers cu firma Nezik Tradint Ltd înregistrată în Insulele Virgine Britanice, pe care o controlează, însă offshore-ul nu are alte afaceri în România.

Diaconescu a fost şi manager al grupului farmaceutic Sensiblu. Numele său este legat şi de firma Blue Ocean Marketing SRL, prin care a vândut aparate de cafea, dar şi de afaceri din industria alimentară, prin care comercializează carne de struţ.

Alexandru Teodorescu

Alexandru Ioan Teodorescu, unul dintre intermediarii controversaţi de pe piaţa energiei, a înfiinţat în 2010 offshore-ul Windcatcher Ltd. în Bahamas, firmă care este o verigă din lanţul comerţului cu energie pe care acesta îl controlează în România.

El face parte din cercul de afaceri al lui Lucian Bădescu, fiul fostului general SRI Dumitru Bădescu. Bădescu a făcut afaceri cu energie cu fiul lui Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, fostul primar din Piatra Neamţ, condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare în dosarul Microsoft, dar şi cu actualul lider PNL, Alina Gorghiu, potrivit Rise Project.

Cosmin Ciucă

Cosmin Laurenţiu Ciucă, care a făcut afaceri cu Felix Ciprian Nacea, fost agent de creditare al Libra Bank, implicat într-o schemă de fraudare bancară în care peste 300 de persoane au obţinut ilegal credite cu ajutorul său, a apărut în anul 2010 în actele offshore-ului Purple Well Investments Ltd, înregistrat de avocaţii Mossack Fonseca în Insulele Virgine Britanice.

În acea perioadă, Ciucă înfiinţa în România firma Art Hunter SRL, specializată în comercializare obiectelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, fiind singura afacere în care mai este implicat şi în prezent.

El a înfiinţat, alături de Nacea şi alţii, două societăţi româneşti chiar în 2006, perioada în care Nacea era implicat în frauda bancară. Firmele aveau ca obiect de activitate operaţiuni financiare.

Daniel Ţepeş

Daniel Ţepeş, unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa locală de capital, care deţine casa de brokeraj HTI Valori Mobiliare, s-a implicat în firma offshore International Solutions Ltd din Seychelles încă din anul 2001, ca director, alături de consultantul Matei Păun, co-fondator al HTI Grup, un partener al acestuia, Tudor Boloni, şi un afacerist american, John Daniel Holland.

În 2008, Ţepeş a intrat într-un parteneriat cu banca de investiţii americană Morgan Stanley, care îşi propunea atunci să deţină o cotă importată din Bursa de Valori Bucureşti. Parteneriatul nu a fost însă de durată, pentru că americanii s-au retras din afacerea lui Ţepeş un an mai târziu, scrie Rise Project.

Ion Maticiuc

Fost consilier economic la Teheran înainte de 1989, Ion Maticiuc a devenit un om de afaceri important pe piaţa locală, cu activităţi în imobiliare şi pe segmentul de produse petrochimice.

El apare pe listele casei de avocatură Fonseca cu un offshore în Insulele Virgine Britanice, Simber Industries Inc. , firmă care este implicată în mai multe afaceri în România şi este deţinută de fostul diplomat împreună cu fiul său, Codin Maticiuc, şi soţia Smaranda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.