Reducerea temporară a tarifelor comerciale dintre Statele Unite şi China vine ca o gură de oxigen pentru retailerii americani, asigurând sosirea produselor la timp pentru sezonul crucial al cumpărăturilor de Crăciun, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aproape o cincime din vânzările de retail din SUA în 2023 au avut loc în perioada sărbătorilor de iarnă, potrivit calculelor CNBC efectuate pe baza datelor de la National Retail Federation. Vânzările au crescut cu 4% faţă de anul precedent, atingând un record de 994,1 miliarde de dolari.

”Cu viteza de producţie din fabricile chineze, această fereastră de 90 de zile poate rezolva majoritatea problemelor legate de lipsa produselor pentru sezonul de Crăciun din SUA,” a declarat Ryan Zhao, director la Jiangsu Green Willow Textile, o companie orientată spre export.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Producţia destinată clienţilor americani fusese oprită luna trecută, însă Zhao anticipează reluarea comenzilor — deşi nu la acelaşi nivel ca înainte de impunerea noilor tarife.

Retailerii americani comandă marfa cu luni înainte, oferind fabricilor din China timp pentru a produce şi expedia bunurile înaintea sezonului de vârf. Creşterea bruscă a tarifelor în aprilie i-a forţat pe mulţi să oprească producţia, iar incertitudinea a pus sub semnul întrebării livrările pentru Crăciun.

”Această pauză de 90 de zile evită un dezastru potenţial pentru retaileri,” a declarat Cameron Johnson, partener senior la firma de consultanţă Tidalwave Solutions din Shanghai.

Totuşi, impactul negativ se va resimţi în continuare asupra vânzărilor de Ziua Tatălui şi în perioada ”back to school”, avertizează Johnson, din cauza costurilor suplimentare cu tarifele şi logistica. Preţurile de raft vor continua să crească.

Tarifele impuse de SUA produselor chineze nu au fost eliminate complet. Administraţia Trump a aplicat în două etape un tarif suplimentar de 20%, invocând implicarea Chinei în criza fentanilului din SUA. Războiul comercial care a urmat a dus tarifele la peste 100% pentru anumite categorii de exporturi.

Deşi mare parte din aceste tarife au fost suspendate pentru 90 de zile, cele anterioare rămân în vigoare. Potrivit UBS, tariful mediu ponderat al SUA pentru bunurile chineze este acum de aproximativ 43,5%.

Pentru pantofii sport fabricaţi în China, tariful total este de 47%, comparativ cu 17% în ianuarie, a spus Tony Post, CEO al companiei americane Topo Athletic. Chiar dacă a primit unele reduceri de cost din partea furnizorilor chinezi, compania a fost nevoită să majoreze uşor preţurile.

”Este o veste bună, dar sperăm în continuare la un acord permanent acceptabil între cele două ţări. Ne menţinem angajamentul faţă de furnizorii din China şi suntem uşuraţi că, cel puţin pentru moment, putem continua colaborarea,” a afirmat Post.

Retailerul american Walmart nu a confirmat cum va fi influenţat de scăderea tarifelor, însă a declarat că „este încurajat de progresele înregistrate” şi va oferi mai multe detalii în cadrul anunţului de rezultate financiare din această săptămână.

Datele oficiale arată că exporturile Chinei către SUA au scăzut cu peste 20% în aprilie, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Totuşi, exporturile totale ale Chinei la nivel global au crescut cu 8,1%. Conform estimărilor Goldman Sachs, aproximativ 16 milioane de locuri de muncă din China depind de producţia de bunuri pentru piaţa americană.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.