Şeful Clinicii de Neurochirurgie din Spitalul Clinic de Urgenţă ”Bagdasar-Arseni” din Bucureşti, profesorul universitar dr. Radu-Mircea Gorgan, şi managerul Institutului Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare Bucureşti, Corneliu Toader, sunt cercetaţi sub control judiciar de DNA pentru luare, respectiv dare de mită. Gorgan este suspectat că a primit de 89 de ori sume cuprinse între 200 de lei şi 1.000 de euro (în total peste 25.000 de euro) de la pacienţi sau rude ale acestora pentru a dispune efectuarea de intervenţii chirurgicale, investigaţii medicale, consultaţii sau internări. Totodată, Gorgan i-ar fi cerut lui Toader să angajaze o persoană ca farmacistă la Institut, în schimb el lăsându-l pe acesta să stabilească alcătuirea comisiei pentru ocuparea unui post de profesor la UMF ”Carol Davila”, post pe care Toader dorea să îl ocupe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile, începând din 13 mai, faţă de inculpaţii: Radu-Mircea Gorgan, medic neurochirurg, şeful Secţiei Neurochirurgie IV din Spitalul Clinic de Urgenţă ”Bagdasar-Arseni” din Bucureşti, medic-şef la Clinica Neurochirurgie Spitalul Clinic de Urgenţă ”Bagdasar-Arseni” Bucureşti, profesor universitar dr. în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (U.M.F.) ”Carol Davila” din Bucureşti, şef de disciplină Neurochirurgie la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” Bucureşti”, pentru două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, cu 89 de acte materiale, şi Corneliu Toader, medic neurochirurg, manager al Institutului Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare Bucureşti şi conferenţiar universitar în cadrul UMF ”Carol Davila”, pentru dare de mită.

”În perioada 23.09.2024 – 03.03.2025, inculpatul Gorgan Radu-Mircea ar fi primit, în mod direct, de 89 de ori, sume de bani cuprinse între 200 de lei şi 1.000 de euro (în total peste 25.000 de euro), de la mai mulţi pacienţi sau aparţinători ai acestora, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu ale sale în calitate de medic neurochirurg şi Şef Secţie Neurochirurgie IV din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă «Bagdasar-Arseni», respectiv: efectuarea ori dispunerea efectuării de intervenţii chirurgicale, efectuarea ori dispunerea efectuării de servicii medicale, dispunerea efectuării unor investigaţii medicale, efectuarea ori dispunerea efectuării de consultaţii medicale de specialitate, efectuarea ori dispunerea efectuării de prescrieri medicale dispunerea internării în cadrul Secţiei IV Neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă «Bagdasar-Arseni»”, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

În 28 noiembrie 2024, în contextul scoaterii la concurs a unui post de profesor universitar în cadrul UMF ”Carol Davila” din Bucureşti, inculpatul Gorgan Radu-Mircea, în calităţile deţinute în cadrul universităţii, ar fi pretins pentru altul, în mod direct, de la inculpatul Toader Corneliu, cunoscând calitatea acestuia de manager al Institutului Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare Bucureşti, angajarea preferenţială a unei persoane pe un post de farmacist în cadrul Institutului Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare Bucureşti, în schimbul stabilirii nominale şi transmiterii componenţei comisiei de concurs către factorii decidenţi din cadrul UMF ”Carol Davila” din Bucureşti, conform dorinţei concurentului Toader Corneliu, astfel încât acesta să fie favorizat în detrimentul altor potenţiali candidaţi.  

Potrivit DNA, în aceste împrejurări, inculpatul Toader Corneliu ar fi promis că va întreprinde demersurile necesare pentru angajarea acelei persoane pe postul de farmacist, demersuri care au fost puse efectiv în practică.

Procurorii susţin că, în schimbul acestor avantaje, Gorgan ar fi făcut demersuri pentru a-l favoriza pe Toader, candidat la postul de profesor universitar, disciplina Neurochirurgie - Spitalul Clinic de Urgenţă «Dr. Bagdasar-Arseni», Departamentul Învăţământ Clinic 6 – Neuroştiinţe Clinice.

Astfel, Gorgan i-ar fi permis lui Toader să stabilească informal componenţa comisiei de concurs (cu excepţia preşedintelui despre care se ştia că va fi Gorgan Radu-Mircea) şi a comisiei de contestaţii, cu persoane despre care cei doi ar fi apreciat că vor respecta decizia deja luată de inculpatul Gorgan Mircea Radu, adică aceea de a-l declara câştigător al concursului pe Toader Corneliu, arată DNA.

Totodată, Gorgan l-ar fi ajutat pe Toader să îşi îndeplinească dorinţa de a-şi stabili comisia de concurs preferată, astfel încât acesta să fie favorizat în detrimentul altor concurenţi şi să obţină cu siguranţă postul de profesor universitar, prin contactarea informală, directă ori prin mijloace de comunicare electronică, a viitorilor membri ai comisiilor şi convingerea acestora să participe în comisii.

De asemenea, el i-ar fi permis lui Toader să aibă acces la informaţii nepublice (la acel moment) privind componenţa comisiilor de concurs şi contestaţii, creându-i astfel acestuia un ascendent faţă de alţi potenţiali concurenţi, şi ar fi stabilit scriptic, în mod oficial, componenţa comisiilor de concurs şi contestaţii, conform dorinţei lui Toader, şi ar fi transmis instituţional propunerile către factorii decidenţi din cadrul UMF ”Carol Davila” din Bucureşti.

În plus, Gorgan s-ar fi folosit de ascendentul funcţiilor deţinute atât în cadrul UMF ”Carol Davila” din Bucureşti, cât şi în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă ”Dr. Bagdasar-Arseni” din Bucureşti şi în calitate de viitor preşedinte al comisiei de concurs ar fi descurajat participarea la concursul în discuţie a unui alt medic, conferenţiar universitar, creând şi în acest mod o situaţie de superioritate pentru Toader.

DNA menţionează că, pe durata controlului judiciar, cei doi medici trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, să nu exercite profesia de cadru didactic în instituţiile din sistemul de învăţământ medical de stat şi să nu exercite profesia de medic în instituţiile din sistemul public medical de stat, respectiv să nu exercite activităţi de conducere/management în instituţiile din sistemul public medical de stat.

Inculpaţilor li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.