Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară din Cernavodă, a anunţat joi că reactorul 1 va fi oprit controlat în noaptea de vineri spre sâmbătă pentru realizarea unor lucrări de remediere, ca urmare a apariţiei unei defecţiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al unităţii, urmând ca manevrele de reducere a puterii să înceapă pe 23 ianuarie, ora 0:01. Reactorul 1 urma iniţial să fie oprit în urmă cu o săptămână, în noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2021, însă compania a decis să amâne operaţiunea pentru o dată ulterioară, pentru a asigura producţia de energie electrică necesară Sistemului Energetic Naţional în perioada cu temperaturi scăzute.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

”Nuclearelectrica anunţă că Unitatea 1 CNE Cernavodă va fi oprită controlat în noaptea de vineri spre sâmbătă (22 spre 23 ianuarie 2021) pentru realizarea unor lucrări de remediere ca urmare a apariţiei unei defecţiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al Unităţii 1.  Manevrele de reducere a puterii vor începe pe data de 23 ianaurie 2021, ora 0:01”, a informat compania.

Compana aminteşte totodată că oprirea controlată a reactorului 1, anunţată iniţial pentru noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2021, a fost amânată în data de 15 ianuarie pentru a asigura producţia de energie electrică necesară Sistemului Energetic Naţional pe fondul înregistrării unor temperaturi deosebit de scăzute.

”Atât amânarea opririi controlate cât şi oprirea controlată nu impactează securitatea nucleară, personalul sau populaţia, lucrările de remediere realizându-se cu respectarea procedurilor specifice”, precizează reprezentanţii companiei.

Nuclearelectrica va comunica data la care Unitatea 1 va fi reconectată la Sistemul Enegetic Naţional.  

Compania a realizat în primele nouă luni din 2020 un profit net de 477,68 milioane lei, în creştere cu 14,8% faţă de perioada similară a anului 2019, în timp ce veniturile din exploatare au scăzut cu 1,8%, la 1,77 miliarde lei.

Producţia brută de energie electrică a celor două unităţi operaţionale ale centralei nucleare din Cernavodă a fost de 8,35 milioane MWh în perioada 1 ianuarie –30 septembrie 2020 (din care 2,38 milioane MWh în trimestrul III 2020); din această producţie brută, consumul propriu tehnologic al Unităţilor în timpul funcţionării, precum şi în timpul opririlor asigurat din producţie proprie a fost de 670.000 MWh în perioada 1 ianuarie –30 septembrie 2020 (din care 205.000 MWh în trimestrul III 2020).

Nuclearelectrica are o capitalizare de 5,85 miliarde lei.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.