Noua formă a Legii 321, care prevede ca hipermarketurile să aibă 51% produse româneşti pe rafturi, este în primul rând o lovitură dată consumatorului, care nu va mai putea decide ce cumpără pentru că totul va fi hotărât politic, dar şi fermierilor locali competitivi, care de asemenea riscă să fie excluşi, tot pe criterii politice, din comerţul modern, susţin membrii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), într-un comunicat remis News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 293 de voturi ”pentru” şi niciunul împotrivă, modificările la Legea 321/ 2009 privind comercializarea produselor alimentare care prevede ca 51% dintre produsele aflate pe rafturile hipermarketurilor să provină din „lanţul scurt de aprovizionare, local sau regional”.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, proiectul urmând să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis spre promulgare.

”Este evident că  astăzi în Parlamentul României s-a votat împotriva marilor retaileri, fapt pe care îl considerăm complet nedrept şi nejustificat. Credem că această lege nu va aduce nimic bun pentru nimeni, nici chiar pentru grupurile  care ne-au arătat că în România poţi ocoli concurenţa printr-o combinaţie politico-legislativă”, menţionează membrii AMRCR în comunicatul citat.

Marii retaileri consideră ”că toată această campanie denigratoare la adresa supermarketurilor este orchestrată exclusiv de interese politico-comerciale oculte, iar opinia publică a fost deliberat indusă în eroare prin recursul grosolan la unul dintre cele mai frumoase sentimente ale românilor, patriotismul”.

AMRCR  menţionează că principalele efectele ale aceastei legi  în economia românească vor fi: creşterea preţurilor şi naşterea unei spirale inflaţioniste greu controlabile, reapariţia practicilor centraliste abuziv-primitive, pierderi de locuri de muncă  şi chiar o sub-aprovizionare comercială, toate decontate în final de consumatorul obişnuit.

Potrivit proiectului legislativ, "comercianţii persoane juridice autorizate să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare au obligaţia ca, pentru categoriile: carne, legume şi fructe, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene. Prin excepţie, în lunile de iarnă, decembrie-februarie legumele şi fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comercianţilor menţionaţi".

Comercianţii sunt supăraţi şi că vor fi sancţionaţi, cu amenzi cuprinse între 100.000 şi 150.000 lei, dacă nu vor avea pe rafturi 51% produse româneşti. În caz de abateri repetate, marile magazine vor putea fi închise până la jumătate de an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.