Aproximativ 32 miliarde lei au fost pierdute în 11 ani de bugetul de stat al României din cauza contrabadei cu tutun, arată un raport al platformei StopContrabanda.ro, cu ocazia Zilei Naţionale împotriva Traficului Ilicit. Conform Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării 2020 -2024, contrabanda este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Din 2019, Parlamentul României a declarat data de 21 aprilie drept Ziua Naţională împotriva Traficului Ilicit de Produse. Raportul arată că una din patru ţigări ilegale consumate de români este contrafăcută, cel mai ridicat nivel al ţigărilor contrafăcute în piaţa ilicită din ultimii 10 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Peste 1,85 miliarde de ţigarete de contrabandă au fost consumate în România în 2022, deşi nivelul traficului ilicit a fost cel mai redus din ultimii 15 ani. În primele 3 luni ale anului 2023, autorităţile au capturat peste 31 de milioane de ţigarete, de 6 ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, mai multe reţele de producători şi comercianţi ilegali de tutun, inclusiv în mediile online, au fost descoperite şi destructurate. Un fenomen grav, care periclitează siguranţa economică şi socială a comunităţii, contrabanda a fost declarată o ameninţare la adresa securităţii naţionale, iar începând din 2019 ziua de 21 aprilie este Ziua Naţională împotriva Traficului Ilicit de Produse”, arată platforma StopContrabanda.ro. 

Eforturile continue ale autorităţilor de a stopa activităţile ilegale de la graniţele ţării au dus, în 2022, la înregistrarea unui minim istoric din ultimii 15 ani al nivelului anual al pieţei negre a ţigărilor din România de 7,1% faţă de nivelul maxim de 27% înregistrat în 2010. Însă cifrele cresc la început de an, nivelul pieţei neagre ajungând la 8,1% din totalul consumului, la nivelul lunii ianuarie, comparativ cu 6,8% în noiembrie 2022, potrivit Novel Research.

România este ţara cu a doua cea mai extinsă frontieră externă UE, după Finlanda, şi cu cel mai ridicat nivel al contrabandei din Europa de Est, iar nivelul prejudiciului adus bugetului de stat se ridică la circa 2 miliarde de lei în 2022 şi un total de 32 de miliarde de lei pierduţi de bugetul statului român ca impact al contrabandei cu ţigări în ultimul deceniu (contravaloarea a circa 500 km de autostradă).

Romania se află pe al patrulea loc între statele membre UE ca volum al ţigaretelor de contrabanda consumate şi pe primul loc în Europa de Est, iar românii consuma circa 6% din totalul ţ­igaretelor de contrabandă din UE.

România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.

Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei.

Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste.   

În 2019 a fost legiferată în România ziua de 21 aprilie ca Zi Naţională împotriva Traficului Ilicit de Produse. În 2020, contrabanda a fost inclusă în Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 – 2024, fiind considerată o ameninţare la adresa siguranţei naţionale.

În 2021, majoritatea capturilor raportate la nivel global au fost de ţigarete – 50,5%, potrivit raportului privind traficul ilicit de bunuri elaborat de Organizatia Mondiala a Vamilor pentru a anul 2021.

“În 2022, majoritatea ţigărilor capturate de OLAF – 316,7 milioane (59,5%) – au rezultat din producţie ilicită în UE, ceea ce reflectă intensificarea contrafacerii de produse din tutun în interiorul Uniunii Europene, o tendinţă vizibilă şi în România. De aceea, lupta contra traficului ilegal continuă şi se adaptează tendinţelor actuale, prin stoparea contrafacerii şi a comerţului ilicit online, care aduc noi necunoscute, în special în ceea ce priveşte accesul categoriilor vulnerabile la produsele de pe piaţa ilicită şi, implicit, a siguranţei comunităţilor. În contextul reducerii contrabandei, BAT a contribuit la bugetul de stat cu peste 20 de miliarde de lei în 2020 şi 2021. Vom continua să sprijinim, prin intermediul parteneriatelor noastre, eforturile autorităţilor cu atribuţii în domeniu care, dublate de un cadru legislativ şi fiscal predictibil, pot susţine siguranţa şi dezvoltarea economică a comunităţii şi investiţiile jucătorilor legitimi în economia locală", a declarat Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice al Ariei Europa de Sud – Est din cadrul BAT.      

În luna martie s-a înregistrat un record la nivelul volumului total de ţigarete ilegale capturate de autorităţi în ultimii ani. Aproape 14,5 milioane de ţigarete în valoare de aproximativ 9,5 milioane de lei au fost reţinute doar în luna martie a anului curent (de 25 de ori mai mult decât în martie 2022, când au fost capturate aproape 580.000 de ţigarete), reprezentând totodată aproape jumătate din totalul ţigaretelor capturate în tot trimestrul întâi al acestui an.

De la începutul anului, 13,2 milioane de ţigarete de contrabandă au fost reţinute în judeţul Dolj , reprezentând aproximativ 42% din totalul cantităţilor confiscate în toată ţara, în primele 3 luni ale anului.

Brasovul, cu 3,8 milioane de ţigarete ilegale capturate, se situează pe locul următor în ponderea totală a capturilor de la început de an, în timp ce pe locul al treilea sunt plasate judeţele Suceava, Maramureş şi Teleorman, cu capturi de aproximativ 2,5 milioane de ţigarete înregistrate în fiecare dintre aceste judeţe, conform datelor centralizate pe StopContrabanda.ro. 

Cu graniţe intens monitorizate de autorităţi, contrafacerea locală şi comerţul ilicit online continuă să ia amploare.

”Pe fondul acţiunilor consistente ale autorităţilor de a limita fenomenul contrabandei la graniţele ţării, contrafacerea de produse din tutun în fabrici şi diferite alte locaţii ilegale de procesare ilicită continuă să ia amploare. Mai multe reţele de prelucrare clandestină au fost descoperite de la începutul anului, între care o fabrică ilegală de ţigări la Fălticeni, în luna februarie, şi aproximativ 10 tone de tutun sub diferite forme (frunze de tutun, tutun tocat, tutun vrac), destinat prelucrării clandestine şi vânzării vrac, cu preponderenţă în mediile online”, relevă raportul.

Capturi semnificative de tutun vrac sau neprelucrat s-au înregistrat în Bucureşti şi judeţele apropiate (Popeşti Leordeni, Prahova, Ilfov ş.a.), având în vedere că majoritatea tirurilor cu tutun reuşesc să intre în România la graniţele de sud ale ţării, iar tot în zona de sud reţelele de contrabandă au acces la o piaţă de desfacere cu cerere crescută pentru tutunul vrac (zona Bucureşti), precum şi la infrastructura necesară distribuţiei (transport facil prin companiile de curierat, în urma promovării în mediile online).

În 2022, 1 din 4 ţigări ilegale consumate de români era contrafăcută, acesta reprezentând cel mai ridicat nivel al ţigărilor contrafăcute în piaţa ilicită din ultimii 10 ani. Din totalul cantităţilor capturate de autorităţi în anul 2022, circa un sfert au fost identificate ca fiind contrafăcute, capturile cele mai importante de astfel de produse fiind realizate în Contanţa, Vâlcea şi Giurgiu.  

Datele despre evoluţia capturilor de ţigarete de pe teritoriul României sunt centralizate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o iniţiativă BAT care are scopul de a susţine eforturile autorităţilor, prin centralizarea capturilor din intreaga ţară, dar şi de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii. Campania este desfăşurată în parteneriat cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Autoritatea Vamală Română. Campania „Stop contrabanda” a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu ţigări. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.