Rafinăriile europene s-au trezit supraaprovizionate cu ţiţei, deoarece deficitul aşteptat din cauza interdicţiei UE asupra petrolului rus nu s-a concretizat încă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spreadul pentru ţiţeiul Brent pe termen de o lună s-a redus brusc în această săptămână, reflectând o ofertă mai bună pe piaţa fizică a petrolului, pe măsură ce temerile legate de embargoul UE asupra ţiţeiului rusesc încep să scadă.

Comercianţii au citat capacitatea Europei de a înlocui petrolul rusesc cu petrol din Orientul Mijlociu, Statele Unite şi America Latină, în timp ce Asia cere mai puţin ţiţei din cauza încetinirii economice şi a utilizării sporite a petrolului rusesc.

Preţurile contractelor futures pentru petrolul Brent au scăzut, de asemenea, cu aproximativ 7% în această săptămână, slăbind pentru a doua săptămână consecutiv.

”Este prea mult petrol în jur. Rafinăriile (europene) par să fi supracumpărat în noiembrie şi decembrie, probabil din cauza temerilor din jurul petrolului Ural”, a spus un trader european de ţiţei.

El a adăugar că grevele franceze şi întreţinerea rafinăriilor au contribuit, de asemenea, la un surplus de ţiţei.

Preţurile ţiţeiului Ural din Rusia au crescut în august, deoarece comercianţii şi rafinăriile s-au grăbit să cumpere cât mai mulţi barili, de teamă că interzicerea UE asupra petrolului rusesc va duce la penurie.

UE va interzice importurile de ţiţei ruseşti începând cu 5 decembrie şi cele de produse petroliere începând cu 5 februarie.

O limită a preţurilor pentru ţiţeiul rusesc intră şi ea în vigoare pe 5 decembrie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.