Proiectul legii prevenţiei a fost adoptat, joi, de Executiv, urmând să fie transmis spre dezbatere şi aprobare Parlamentului, potrivit actului normativ operatorii economici având posibilitatea să remedieze o abatere constatată la primul control, într-un termen de maximum 3 luni de zile, fără a primi amendă, ci doar avertisment.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Adoptarea Legii prevenţiei este un prim pas în emanciparea actului de control, urmând ca al doilea pas să fie conformarea voluntară, participativă  a mediului de business, care va îmbunătăţi gradul de colectare la bugetul de stat. Proiectul va intra în procedură parlamentară de urgenţă şi sperăm  să ajungă cât mai repede pe masa Administraţiei Prezidenţiale pentru promulgare", a declarat ministrul pentru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat Alexandru Petrescu, potrivit unui comunicat de presă al executivului.

Cele 267 de contravenţii ce vor fi supuse mecanismului prevenţiei sunt fapte care nu prezintă un grad de pericol social ridicat. Aceste contravenţii sunt din domeniile fiscal, legislaţia muncii, agricultură, turism, ape şi păduri,  protecţia mediului, comunicaţii, educaţie, protecţia consumatorului, administraţiei locale, afacerilor interne.

Acest act normativ prevede că operatorii economici vor avea posibilitatea să remedieze o abatere constatată la primul control, într-un termen de maximum 3 luni de zile.

”Facilitatea introdusă pentru antreprenori constă în faptul că, spre deosebire de legislaţia aflată acum în vigoare, în urma actului de control se dă doar un avertisment, fără aplicarea sancţiunii prevăzute de lege pentru contravenţia înregistrată, urmând, după expirarea termenului acordat, în urma unui nou control, fie să se constate remedierea acesteia, fie să se aplice sancţionarea pentru neconformare. Totodată, operatorul care a fost identificat ca neconform, beneficiază de prevenţie o singură dată pentru oricare dintre contravenţii, în termen de trei ani de la data aplicării sancţiunii avertismentului”, potrivit sursei citate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.