Persoanele fizice autorizate (PFA), cele cu profesii liberale, precum avocaţi, contabili sau notari, şi cele care obţin venituri din alte activităţi independente şi drepturi de proprietate intelectuală îşi vor calcula singure cuantumul contribuţiei la sistemul de pensii, în funcţie de nivelul venitului net anual estimat, prin declaraţia unică pe care o vor depune la ANAF în fiecare an, potrivit unui proiect de OUG elaborat de Finanţe, degrevând astfel Fiscul de stabilirea contribuţiilor prin deciziile de impunere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Contribuţia CAS se stabileşte prin completarea şi depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, aplicându-se cota de 25% la venitul ales, cel puţin egal cu 12 salarii de bază brute pe ţară.
Persoana fizică se autoevaluează pentru încadrarea în categoria plătitorilor de CAS, în funcţie de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat în anul precedent.
Astfel, datorează CAS pentru anul în curs doar persoanele care preconizează că vor realiza în anul curent venituri cumulate din activităţi independente şi din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse de venit, cel puţin egale cu 12 salarii lunare minime brute pe ţară, respectiv minimum 22.800 de lei în acest an.
Dacă veniturile estimate se situează sub plafonul de 22.800 de lei, persoana fizică nu trebuie să plătească CAS pentru anul în curs, însă poate opta pentru achitarea contribuţiei, prin depunerea declaraţiei unice.
Termenul de depunere a declaraţiei este stabilit pentru acest an la 15 iulie, însă de anul următor va fi 15 martie, cu posibilitatea de rectificare până la termenul de plată.
De asemenea, sunt obligaţi să depună declaraţia unică cei care încep să desfăşoare activitate sau să realizeze venituri în cursul anului fiscal şi estimează că vor obţine un venit net anual, cumulat din una sau mai multe surse din activităţi independente, peste plafonul minim, recalculat corespunzător numărului de luni rămase până la sfârşitul anului fiscal. Depunerea declaraţiei se va face în maxim 30 de zile de la începerea activităţii sau a obţinerii de venituri.
În schimb, persoanele fizice care datorează contribuţia, dar pentru care intervine în cursul anului fiscal o modificare precum exceptarea de la plata contribuţiei, suspendarea temporară a activităţii, încetarea acesteia potrivit legislaţiei sau nemaiîncadrarea în plafonul minim pentru perioada rămasă din anul fiscal, vor depune la ANAF declaraţia unică pentru stoparea obligaţiilor de plată a CAS, în termen de 30 de zile de la survenirea modificării.
Contribuabilii pot achita contribuţiile CAS oricând în cursul anului fiscal, până la termenul de scadenţă, respectiv data de 15 martie a anului următor celui pentru care se datorează. 
Acest termen este şi data de referinţă pentru definitivarea CAS pentru anul curent.
Dacă la 15 martie anul următor se constată că venitul realizat a fost, de fapt, mai mare decât cel estimat, care oricum depăşea plafonul minim, persoanele fizice nu vor avea de plătit diferenţe de CAS.
În cazul în care venitul realizat se va situa totuşi sub plafonul minim, deşi fusese estimat mai mare decât acesta, CAS deja achitată nu se va restitui contribuabilului, ci suma se valorifică în sistemul de pensii, cu ajustarea corespunzătoare a stagiului de cotizare.
Pe de altă parte, dacă o persoană fizică nu cotizase la pensii întrucât estimase un venit anual sub plafonul minim, însă a depăşit totuşi acest plafon, va datora CAS pentru anul de referinţă, iar în declaraţia unică alege venitul bază de calcul cel puţin egal cu salariul minim brut pe ţară. 
Termenul de plată va fi 15 martie, care coincide cu termenul depunerii declaraţiei unice.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.