Evaziunea fiscală nu mai este infracţiune pentru prejudicii care au o valoare de cel mult 20.000 euro, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va retrage plângerea penală dacă prejudiciul este achitat integral, arată un proiect de act normativ al Guvernului, citat de Profit.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noile reglementări sunt cuprinse într-un proiect de modificare a Legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Proiectul prevede că, pentru fapte precum ascunderea sursei impozabile, omisiunea evidenţierii în actele contabile a operaţiunilor comerciale sau a veniturilor, înscrierea unor cheltuielilor care nu au la baza operaţiuni reale, alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, sustragerea de la efectuarea verificărilor fiscale, substituirea, degradarea sau înstrăinarea bunurilor sechestrate sau stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor vor fi considerate infracţiuni numai dacă valoarea prejudiciului este mai mare de 20.000 de euro.

În prezent, legislaţia prevede, pentru faptele prezentate mai sus,  o pedeapsă cu închisoarea între doi ani şi 15 ani, cu o majorare cu cinci ani dacă prejudiciul depăşeşte 100.000 euro.

însă chiar şi în cazul în care prekjudiciul depăşeşte 20.000 euro, Fiscul va retrage plângerea prealabilă dacă prejudiciul este achitat integral de făptuitor, arată proiectul.

Prin prejudiciu se înţelege suma impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat şi a dobânzilor aferente acestora.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.