Profit News TV îi aduce împreună, pe 27 aprilie, în Maratonul de Educaţie Financiară, pe cei mai importanţi jucători de pe piaţa de profil din România, reprezentanţi ai autorităţilor, băncilor, fondurilor de investiţii, asociaţiilor din domeniul financiar bancar, brokerilor, dar şi experţi în educaţie financiară, pentru a aborda diversele faţete ale educaţiei financiare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin această dezbatere ne propunem să-i ajutăm pe telespectatorii Profit News şi pe cititorii Profit.ro să înteleagă necesitatea economisirii şi oportunităţile şi opţiunile de investiţie pe care le au la dispoziţie.

• Educaţia financiară a devenit un aspect de interes pentru toate entităţile care fac parte din sistemul financiar românesc: Guvernul, organismele de supraveghere financiară, corporaţiile financiare, ONG-urile, agenţiile de protecţie a consumatorilor discută subiectul educaţiei financiare şi / sau au dezvoltat programe complexe de educaţie financiară.

• Nevoia abordării coerente la nivel naţional a educaţiei financiare a condus spre apariţia strategiilor naţionale de educaţie financiară. Acestea au ca scop stabilirea unor obiective specifice şi a direcţiilor de acţiune a partenerilor angrenaţi în elaborarea şi implementarea lor, pentru o perioadă dată, în vederea îmbunătăţirii nivelului de educaţie financiară a populaţiei unei ţări.

• Educaţia financiară a devenit o temă de interes naţional.

• Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la Forumul Educaţiei Financiare: “Deciziile financiare sunt cele mai prezente decizii în viaţa de zi cu zi a oamenilor, cu privire la cât şi cum să cheltuie, cât şi cum să economisească şi să investească. Iar aceeaşi logică se aplică şi finanţelor ţării. Educaţia, financiară sau nu, este şi despre lecţii viitoare, despre cum ne raportăm la evoluţiile pe termen mediu şi lung”.

“Lumea cripto-activelor, ca reţea globală, se diversifică extrem de rapid, prin accelerarea progresului tehnologic, în pas cu preferinţele investitorilor. Educarea şi informarea utilizatorilor, alături de reglementarea corectă, sunt cele mai bune soluţii pentru funcţionarea sustenabilă a acestor pieţe”, a adăugat preşedintele României.

• Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu: Educaţia financiară nu este un lux, se înscrie printre necesităţile vieţii contemporane.

"Sănătatea financiară a unei naţiuni are întotdeauna o importanţă strategică, pentru că se referă la nivelul de bunăstare pe care îl au cetăţenii. Nevoia de sănătate şi de stabilitate financiară este critică pentru fiecare cetăţean, iar educaţia financiară este cea care poate asigura baza necesară unei mai bune protecţii şi rezilienţe economico-financiare

• Mugur Isărescu: “În 2021, aproximativ 80.000 elevi şi studenţi au interacţionat fizic sau online cu echipele de educaţie financiară din BNR. Peste 600 unităţi de învăţământ au fost implicate în activităţile BNR de educaţie financiară atât în mediul urban, cât şi cel rural. Proiectul internaţional Global Money Week a reunit, într-un maratonn de o săptămână, 15.800 elevi şi 194 unităţi de învăţământ”

• Banca Naţională a României are o amplă activitate de educaţie financiară desfăşurată prin intermediul proiectelor si parteneriatelor realizate de-a lungul timpului:
 - Fin Club – Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Ministerul Finanţelor Publice şi Asociaţia Română a Băncilor a lansat, la 1 septembrie 2020, FinClub, un program de educaţie financiară destinat elevilor de liceu din clasele X-XII, pasionaţi de piaţa financiară.

- Economic Hub – proiect de dezbatere economică dedicat comunităţii oamenilor de afaceri

- Să vorbim despre bănci şi bani – proiect dedicat elevilor din învăţământul preuniversitar

- Zilele porţilor deschise pentru studenţi şi economişti - Iniţiat în anul 2009, proiectul are ca obiectiv general îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere şi înţelegere, în mediul universitar, a activităţii băncii centrale

-  Academica BNR - consolidarea dialogului dintre banca centrală, mediul economic instituţional şi comunitatea academică

Există deja programe naţionale de educatie financiară începute de jucători importanţi din domeniul financiar-bancar precum:
o ASF: prin platforma de educaţie financiară edu-fin.ro
o Programul de educare financiară iniţiat de BVB, prin platforma Fluent în Finanţe, o platformă de educaţională online care îşi propune să ofere materiale de informare şi educare despre investiţii la Bursa de Valori Bucureşti, plasamente în fonduri de investiţii şi în fonduri de pensii.
o Programul Naţional de educaţie financiară început de BCR, care acoperă o gamă largă de teme din educaţia financiară, structurată pe grupe de vârstă şi nivel de învătământ, de la educaţia pentru copii şi şcolari, urmată de pregătirea liceenilor şi studenţilor, până la educarea adulţilor.
o CASLB – despre posibilitaea de mediere dintre client persone fizice şi juridice şi bănci, la care o poate asigura CASLB
o ARB - despre cum să-ţi gestionezi bugetul, economisirea, accesarea unui credit, riscul şi restructurarea unui credit, dar şi un manual de educaţie financiară cu capitole despre bănci, leasing, piaţa de capital, fonduri de investiţii, pensii private, asigurări
o ING - Banometru

Educatia, de orice fel, este eficientă dacă începe de la vârste fragede. Educaţia financiară nu face excepţie. Chiar dacă, pentru cei mici, unele concepte economice sunt prea complicate, există soluţii de educaţie adaptate copiilor, care pot scoate noţiuni financiare din zona abstractă, aducându-le
în cea a înţelegerii uşoare, a jocului, a integrării în viaţa de zi cu zi.

• Cum se câştigă banii? Pentru ce ne trebuie? Cum îi folosim chibzuit? Ce greşeli putem face în privinţa lor? Cum îi putem strânge pentru ca mai târziu să-i folosim pentru lucruri necesare, dorite sau pentru a dărui mai departe?

Sunt doar câteva dintre subiectele despre bani care pot fi discutate cu cei mici

Prin această dezbatere ne propunem să abordăm o serie de teme de maxim interes pentru telespectatorii cu un nivel mediu de educaţie financiară, care doresc să-şi aprofundeze cunoştinţele.

• De când începe educaţia financiară? Ce şi cum îi putem învăţa pe copii?

• De ce este necesară educaţia financiară şi care sunt greşelile pe care le fac oamenii fără o educaţie financiară?
• Domeniile abordate de educaţia financiară:
+ economisirea - cum şi cât economisesc
+ investiţii - cum decidem care este investiţia care ni se potriveşte,
+ În ce să investesc dacă am economii: imobiliare, acţiuni româneşti pe BVB, acţiuni ale companiilor mari internaţionale listate pe Wal Street sau alte burse mari din lume, unităţi de fond oferite de fondurile de investiţii, obligaţiuni şi titluri de stat, aur, valute, crypto
+ Cum se cumpără acţiunile, pe ce bază se aleg acţiunile, cum se informează despre companii, cum iau un broker, ce poate face un broker pentru mine; stau să urmăresc toata ziua acţiunile, care sunt informaţiile de educaţie financiară de care are nevoie clasa medie
+ Care este avantajul unităţilor de fond? Când cumpăr sau cum îmi evaluez investiţia? Când fac exit şi cum marchez profitul?
• Asigurări de viaţă, pensii private şi facultative
• Finanţare prin creditare. Cum gestionez relaţia cu banca în cazul unui litigiu?
• Cum compar diversele opţiuni de investiţie financiară? Investiţii imobiliare vs acţiuni, obligaţiuni vs unităţi de fond vs pensii private

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.