Productivitatea lucrătorilor din SUA a înregistrat cea mai mare scădere anuală din 1948, a anunţat marţi Departamentul Muncii, în timp ce creşterea costurilor unitare cu forţa de muncă s-a accelerat, sugerând că presiunile puternice ale salariilor vor continua să contribuie la menţinerea inflaţiei la un ritm ridicat, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Productivitatea, exceptând sectorul agricol, care măsoară producţia orară per lucrător, a scăzut cu 2,5% faţă de un an în urmă. De asemenea, a scăzut brusc în trimestrul al doilea, la o rată anualizată de 4,6%, după ce a coborât cu un ritm revizuit  în sens ascendent, de 7,4%, în primele trei luni ale anului, arată raportul.

Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau ca productivitatea să scadă cu o rată de 4,7% în perioada aprilie-iunie.

Schimbările mari în componenţa forţei de muncă din SUA, ca urmare a pandemiei de COVID-19, au făcut mai dificilă măsurarea creşterii productivităţii subiacente, pe care unii economişti o consideră la aproximativ 1,0% sau mai puţin, făcând lupta Rezervei Federale împotriva inflaţiei mai dificilă.

Orele lucrate au crescut cu o rată de 2,6% în trimestrul al doilea.

Costurile unitare cu forţa de muncă - preţul forţei de muncă pe o singură unitate de producţie - au crescut cu o rată de 10,8%. Aceasta a urmat unui ritm de creştere de 12,7% în primul trimestru.

Costurile unitare cu forţa de muncă au crescut cu o rată de 9,5% faţă de un an în urmă. O lipsă acută de muncitori stimulează creşterea salariilor. La sfârşitul lunii iunie exista o ofertă de 10,7 milioane de locuri de muncă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.