Producătorul de oţel Ilva din Italia, redenumit recent Acciaierie d'Italia, unul dintre cei mai mari din Europa, discută opţiuni cu Trezoreria italiană pentru asigurarea aprovizionării cu gaze, în urma creşterii puternice a preţurilor, au declarat luni două surse apropiate situaţiei, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tensiunile geopolitice care decurg din invadarea Ucrainei de către Rusia au propulsat preţurile gazelor la maxime istorice, adăugându-se blocajelor lanţului de aprovizionare şi problemelor de mediu întâmpinate de una dintre cele mai mari fabrici de oţel din Europa.

Acciaierie d'Italia, controlată în proporţie de 38% de agenţia de stat Invitalia şi 62% de ArcelorMittal, al doilea mare producător de oţel din lume, nu are lichidităţi şi a acumulat o datorie de peste 280 de milioane de euro (269 de milioane de dolari) către grupul energetic italian Eni.

Sursele au spus că Acciaierie d'Italia nu a semnat încă un nou contract pentru achiziţia de gaze pentru luna octombrie.

”Se desfăşoară discuţii cu Trezoreria pentru a găsi o modalitate de a susţine producătorul de oţel”, a spus una dintre surse, adăugând că Acciaierie, în teorie, ar putea apela la serviciul de ”transport implicit” al gazelor din Italia, în cazul în care nu îşi va reînnoi contractul de furnizare de gaze.

Acciaierie a refuzat să comenteze această problemă.

Atunci când un client îşi pierde furnizorul de gaz, acesta poate cere să obţină temporar combustibil de la operatorul reţelei de gaze Snam, în cadrul aşa-numitului serviciu de transport implicit, înainte de a fi atribuit unui furnizor de ultimă instanţă sau de a conveni un nou contract.

La începutul lunii august, guvernul italian a alocat 1 miliard de euro pentru a menţine Acciaierie pe linia de plutire, dar fondurile nu au fost încă plătite.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.