Primul pod realizat pe drumurile naţionale din judeţul Buzău după Revoluţia din 1989 a fost inaugurat marţi, pe DN 10, la Cislău, peste râul Bâsca Chiojdului, după 19 luni de lucrări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Podul inaugurat, marţi pe DN 10 în localitatea CIslău are o lungime totală de 140 de metri  cu trei deschideri de 40-60-40 metri şi este singurul pod din Buzău şi printre puţinele din ţară cu o deschidere de 60 de metri.

Construcţia acestuia este plănuită încă din anul 2012 când, la acea vreme deputatul liberal George Scutaru, candidat pentru un nou mandat a declarat că a început demersurile pe lângă Ministerul Transporturilor de realizare a unui nou pod la Cislău.

”A trebuit să se construiască un nou pod pentru că în urma multiplelor expertize tehnice s-a constatat că vechiul pod era într-o stare avansată de degradare. După mulţi ani s-a găsit suportul necesar pentru construirea podului pe care îl inaugurăm astăzi. Valorile de trafic peste acest pod sunt tot mai mari de la an la an pentru că au început să se ridice restricţiile de pe DN10. Una peste alta, este un an bun pentru judeţul Buzău, podul inaugurat astăzi fiind cea de-a cincea lucrare de mare anvergură care se finalizează în acest an şi mai urmează să intre în reabilitare şi un versat de la Siriu tot pe DN10", a spus  Sorin Robu director DRDP Buzău.

Noul pod cu o lăţime de 11,6 metri din care parte carosabilă 8 metri a fost executat paralel cu vechiul pod, care a fost demolat.  De asemenea, lucrarea a fost realizată în proporţie de 98% de societăţi din Buzău, atât tablierul metalic, materialele de balastieră cât şi construcţia întregului pod.

„Ceea ce vedem astăzi aici este încă o etapă de aducere a DN10 spre normalitate. Am avut anul trecut ridicarea restricţiilor până spre 40 de tone, tot anul trecut finalizat de acelaşi constructor Viaductul Giurca şi acum un constructor din Buzău cu materiale din Buzău si cu un diriginte de şantier buzoian care a condus vreme de 30 de ani Secţia de Drumuri Naţionale Buzău, reuşim această lucrare care în urmă cu 18 uni erau doar nişte fundaţii şi o grămadă de promisiuni făcute într-o perioadă de campanie electorală pe care probabil că nu le credea nimeni. Iată că dacă oamenii sunt serioşi se pot întâmpla şi lucruri bune", a spus prefectul judeţului Buzău Daniel Ţiclea.

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu a fost prezent la inaugurarea noului pod pe care spune că nu îl consideră un eveniment istoric ci mai degrabă un pas spre normalitate.

„Nu cred ca este un moment istoric. Eu îl consider un moment de normalitate, o investiţie a Ministerului Transporturilor prin direcţiile specializate şi este un lucru foarte bun şi vă spun şi de ce. La o evaluare pe care Consiliul Judeţean a făcut-o pe drumurile judeţene, din nefericire, şi asta nu se întâmplă doar la Buzău ci în întreaga ţară,  60% din poduri fie ele judeţene sau naţionale au ieşit din garanţie. Trebuie să avem un proiect de ţară ca să putem să reabilităm aceste poduri atât noi autorităţi judeţene cât şi naţionale pentru că dacă nu riscăm să se întâmple ce s-a mai întâmplat şi în alte zone. Felicit constructorul care s-a încadrat în termen fie că a fost pandemie, că s-au confruntat cu probleme cauzate de inundaţii şi sunt convins cunoscând societatea şi lucrările care le-a făcut că cel puţin 50-60 de ani aici nu va mai trebui să se umble exceptând lucrările de întreţinere", a spus preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

După inaugurare noul pod a trebuit să treacă un test de rezistenţă pe el fiind aduse din ambele capete câte cinci maşini de mare tonaj încărcate cu agregate de balastieră.

Noul pod inaugurat, marţi la Cislău a presupus o investiţie de 17.140.000 de lei fără TVA iar lucrările au demarat în data de 10 octombrie 2020.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.