Preţurile petrolului sunt în scădere puternică, iar cotaţia ţiţeiului american a coborât cu peste 4%, în condiţiile în care avansul lui Donald Trump în faţa lui Hillary Clinton creşte pe măsura numărării voturilor, într-o cursă neaşteptat de strânsă pentru preşedinţia Statelor Unite care a aruncat bursele în turbulenţe similare cu cele provocate de Brexit, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contractele futures pentru petrol au scăzut în Asia, iar agitaţia a crescut odată cu reluarea tranzacţiilor în Europa, în jurul orei 5:00 GMT, Trump câştigând surprinzător în faţa lui Clinton într-o serie de state de importanţă majoră, care i-au deschis drumul către Casa Albă.

Potrivit celor mai recente date, Trump mai are nevoie de 26 din numărul minim de 270 de electori care i-ar asigura victoria la preşedinţia SUA.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Cotaţia petroluluiWest Texas Intermediate (WTI), de referinţă în SUA, a scăzut cu peste 4%, la 43,07 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins după luna septembrie. Ulterior, cotaţia a revenit la 43,68 dolari pe baril.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la Londra, a coborât cu 2,5%, la 44,87 dolari pe baril.

”Este un deja vu al Brexitului, foarte îngrijorător”, a spus Bob Takai, preşedintele firmei Sumitomo Corp Global Research  în Tokyo, referindu-se la opţiunea surprinzătoare a britanicilor de ieşire din Uniunea Europeană.

Preţul petrolului a venit pe fondul creşterii puternice a preţului aurului, considerat în mod tradiţional un plasament sigur în perioade de incertutidini.

Trump a câştigat state considerate cheie, respectiv Ohio, Florida, Carolina de Nord şi probabil şi Georgia şi este înaintea lui Clinton într-o serie de alte state unde rezultatul este prea strâns pentru a fi anunţat încă oficial.

Rezultatele preliminare au agitat puternic bursele la nivel global, iar în SUA indicele S&P 500 a scăzut cu până la 5%, dolarul cu circa 1%, în timp ce peso-ul mexican s-a prăbuşit cu 11%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.