Preşedintele Curţii de Conturi a României, Mihai Busuioc, a participat la reuniunea Comitetului de Contact cu tema „Evaluarea valorii (adăugate) a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, la nivel naţional şi la nivel UE şi viitorul Comitetului de Contact”, declarând cu această ocazie că a analizat noi posibilităţi de a intensifica activitatea Comitetului de Contact, cu impact la nivel naţional şi european.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Curţii de Conturi, Mihai Busuioc, a participat, în perioada 03 - 04 mai 2022, la reuniunea Comitetului de Contact, organizat de Curtea de Conturi Europeană (ECA) la sediul din Luxemburg.

Temele principale ale reuniunii din acest an au vizat evaluarea valorii (adăugate) a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, la nivel naţional şi la nivelul Uniunii Europene şi viitorul Comitetului de Contact. Cu această ocazie, preşedinţii instituţiilor supreme de audit (SAI) au discutat despre întărirea cooperării la nivel european, analizând modalităţi şi mijloace potrivite pentru a creşte importanţa Comitetului atât la nivelul SAI-urilor, cât şi din punct de vedere al impactului asupra deciziilor luate la nivel european.

Un alt subiect al discuţiilor a vizat provocările generate de pandemia de COVID-19 pe plan mondial, cu accent pe strategia şi, implicit, pe măsurile care urmează să fie implementate la nivelul instituţiilor supreme de audit.

În marja Comitetului de Contact, preşedintele Mihai Busuioc a avut întrevederi cu domnul Klaus Heiner Lehne, preşedintele ECA, precum şi cu reprezentantul României la Curtea de Conturi Europeană, Viorel Ştefan. În cadrul întâlnirilor au fost analizate posibile colaborari, pe diferite paliere, între ECA şi Curtea de Conturi a României.

”Faptul că am reuşit să ne întâlnim din nou în format fizic în cadrul Comitetului, după o perioadă în care pandemia ne-a constrâns să discutăm numai on-line, este un aspect îmbucurător şi benefic pentru intensificarea cooperării interinstituţionale. Am avut prilejul să împărtăşim fiecare, în mod direct, câteva din experienţele dobândite în activitatea desfăşurată în timpul pandemiei, dar şi lecţiile învăţate cu acest prilej. De asemenea, am analizat noi posibilităţi de a intensifica activitatea Comitetului de Contact, cu impact la nivel naţional şi european”, a declarat preşedintele Mihai Busuioc.

Discuţiile purtate în cadrul Comitetului de Contact au adus în prim-plan situaţia generată de invazia Rusiei în Ucraina, respectiv consecinţele şi provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană şi statele sale membre.

Cooperarea dintre instituţiile supreme de audit din Uniunea Europeană şi Curtea de Conturi Europeană (ECA) se desfăşoară în principal în cadrul structurii Comitetului de contact. Această structură este formată din Comitetul de contact propriu-zis, compus din preşedinţii instituţiilor supreme de audit din statele membre ale UE şi preşedintele ECA, din ofiţerii de legătură, care constituie o reţea activă de contacte profesionale în Europa, precum şi din grupuri de lucru, reţele şi grupuri operative organizate pe teme specifice de audit.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.