Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, Kevin McCarthy, a declarat duminică că congresmenii vor merge mai departe cu o legislaţie care să răspundă îngrijorărilor de securitate naţională cu privire la TikTok, susţinând că guvernul Chinei a avut acces la datele utilizatorilor aplicaţiei video de socializare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Statele Unite, există apeluri tot mai mari de a interzice TikTok, deţinută de compania chineză ByteDance, sau de a adopta o legislaţie bipartizană pentru a acorda administraţiei preşedintelui Joe Biden autoritatea legală de a solicita o interdicţie.

Guvernul american a interzis recent angajaţilor instalarea aplicaţiei TikTok pe dispozitivele de serviciu.

”Camera va merge mai departe cu o legislaţie care să îi protejeze pe americani de tentaculele tehnologice ale Partidului Comunist Chinez”, a spus McCarthy pe Twitter.

CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, a apărut joi în faţa unei comisii a Camerei Reprezentanţilor SUA timp de aproximativ cinci ore, iar parlamentarii ambelor partide l-au auditat despre securitatea naţională şi alte preocupări care implică aplicaţia, care are 150 de milioane de utilizatori americani.

În audierea de joi, CEO-ul TikTok a fost întrebat dacă a spionat americani prin intermediul aplicaţiei, la cererea Beijingului. Chew a răspuns: ”Nu”.

Reprezentantul republican Neal Dunn a făcut apoi referire la dezvăluirea companiei din decembrie, potrivit căreia unii angajaţi din China ai ByteDance au accesat necorespunzător datele de utilizatori TikTok a doi jurnalişti şi că nu mai sunt angajaţi de companie. Şi a repetat întrebarea dacă ByteDance spionează.

”Nu cred că spionajul este modul corect de a o descrie”, a spus Chew. El a continuat descriind informaţiile ca implicând ”o investigaţie internă”, înainte de a fi întrerupt.

McCarthy, un republican, a spus într-un tweet, duminică: ”Este foarte îngrijorător faptul că CEO-ul TikTok nu poate fi sincer şi să admită ceea ce ştim deja că este adevărat – China are acces la datele utilizatorilor TikTok”.

Compania spune că a cheltuit peste 1,5 miliarde de dolari pentru eforturile de securitate a datelor, proiect numit ”Project Texas”, care are în prezent aproape 1.500 de angajaţi cu normă întreagă, şi că are contract cu Oracle pentru a stoca datele utilizatorilor TikTok din SUA.

În loc să liniştească îngrijorările parlamentarilor, apariţia de joi a lui Chew în faţa Congresului ”a crescut de fapt probabilitatea ca Congresul să ia unele măsuri”, a declarat duminică, pentru ABC News, reprezentantul Mike Gallagher din Wisconsin, preşedintele republican al Comitetului Selectat al Camerei pentru Partidul Comunist Chinez.

Fostul preşedinte al SUA Donald Trump a pierdut o serie de hotărâri judecătoreşti în 2020, când a încercat să interzică TikTok şi o altă aplicaţie deţinută de China, WeChat, o divizie a Tencent.

Mulţi democraţi şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorări, deşi nu au susţinut încă în mod explicit o interdicţie din SUA.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.