Livrările de gaze ruseşti către Polonia în baza contractului Yamal au fost oprite, au informat marţi postul de televiziune privat polonez Polsat News şi site-ul Onet.pl, citând surse anonime, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania PGNiG, care cumpără gaze de la Gazprom în baza unui contract pe termen lung care expiră anul acesta, a refuzat să comenteze.

Fluxurile fizice de gaze prin conducta Yamal-Europe din Belarus până în Polonia au fost la zero kilowaţi oră (kWh) la ora 14:00 GMT (17:00 ora României), în scădere de la 52.634.785 kWh/zi la primele ore ale zilei de marţi, potrivit datelor de la reţeaua de gaze a Uniunii Europene.

Polonia a declarat în repetate rânduri că nu va fi de acord cu cererea Rusiei de a plăti în ruble gazele pe care le cumpără de la Gazprom, conform noilor reguli anunţate de Rusia luna trecută.

Moscova a avertizat Europa că aprovizionarea cu gaze riscă să fie tăiată dacă nu va plăti în ruble.

În martie, Rusia a emis un decret prin care a propus cumpărătorilor de energie să deschidă conturi la Gazprombank pentru a efectua plăţi în euro sau dolari, care să fie apoi convertite în ruble.

Comisia Europeană a spus că companiile ar trebui să plătească în continuare în moneda convenită în contractele lor cu Gazprom - din care 97% sunt în euro sau dolari.

Marţi mai devreme, Polonia a anunţat o listă cu 50 de oligarhi şi companii ruseşti, inclusiv Gazprom, care vor fi supuse sancţiunilor în temeiul unei legi adoptate la începutul acestei luni care le permite îngheţarea activelor. Legea este separată de sancţiunile impuse în comun de ţările UE.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.