Polonia a început de sâmbătă să primească gaze printr-o nouă conductă în regiunea baltică, care porneşte din Norvegia şi trece prin Danemarca şi Marea Baltică, a declarat operatorul polonez de gazoducte Gaz-System, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conducta se află în centrul strategiei Poloniei de a-şi diversifica aprovizionarea cu gaze dincolo de Rusia, care a început cu ani înainte ca invazia Moscovei în Ucraina, începută în februarie, să declanşeze o criză energetică globală.

O purtătoare de cuvânt a Gaz-System a declarat pentru Reuters că livrările au început la 6.10 a.m. (04:10 GMT), iar nominalizările sau cererile de trimitere a gazelor prin conductă, pe 1 octombrie, au totalizat 62,4 milioane de kilowaţi-oră (kwh).

Conducta, cu o capacitate anuală de 10 miliarde de metri cubi, a fost inaugurată oficial marţi, la o zi după ce au fost detectate scurgeri în gazoductele submarine Nord Stream, care leagă Rusia de Europa.

Rusia a tăiat livrările de gaze către Polonia în aprilie, când Varşovia a refuzat să plătească în ruble.

Sâmbătă a fost inaugurat şi interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria, considerat esenţial pentru securitatea energetică a Europei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.