Pfizer va plăti 11,6 miliarde de dolari pentru preluarea Biohaven Pharmaceutical Holding, mizând pe capacitatea sa de a creşte livrările celei mai vândute pilule dintr-o nouă clasă de medicamente pentru migrenă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliile de administraţie ale ambelor companii au aprobat acordul.

În urma informaţiei, acţiunile Biohaven au crescut cu 70,4%, la 141,63 dolari, în timp ce titlurile Pfizer au urcat cu 1,4% la 49,31 dolari.

Pfizer deţine un nivel ridicat de numerar datorită veniturilor obţinute din vânzările de vaccinuri şi medicamente împotriva Covid-19 şi a spus că vrea să cumpere companii sau medicamente care ar putea adăuga vânzări anuale de cel puţin 25 de miliarde de dolari până la sfârşitul deceniului.

Producătorul de medicamente din New York a spus că medicamentele pentru migrenă ale Biohaven ar genera vânzări anuale de peste 6 miliarde de dolari, la apogeul lor.

Atuul principal pe care Pfizer îl câştigă în urma achiziţiei este medicamentul Nurtec ODT al Biohaven, deja aprobat, care aparţine unei clase de tratamente pentru migrene numite inhibitori ai peptidei legate de gena calcitoninei (CGRP).

Compania are, de asemenea, în dezvoltare alte şase medicamente pentru migrenă.

Nurtec, care a adus vânzări de 462,5 milioane de dolari în 2021, concurează cu două pastile inhibitoare CGRP de la AbbVie Inc.

Cele mai vândute medicamente din această clasă sunt medicamentele injectabile vândute de Eli Lilly şi Amgen.

Pfizer a spus că se aşteaptă ca pastilele să depăşească în cele din urmă injecţiile.

Acordul adaugă ”o franciză revoluţionară pentru migrenă în portofoliul nostru, pe care apoi o putem îmbunătăţi şi aduce şi mai multor pacienţi cu capacităţile noastre comerciale”, a declarat Aamir Malik, Chief Business Inovation Office Pfizer, într-o conferinţă telefonică.

Pfizer a spus că va dubla dimensiunea forţei de vânzări a Nurtec, ceea ce îi va permite să apeleze la 70.000 de medici suplimentari în Statele Unite.

Compania anticipează că pastilele inhibitoare de CGRP vor reprezenta în cele din urmă aproximativ 40% din prescripţiile pentru medicamente pentru migrenă, în creştere de la aproximativ 5% în prezent.

În condiţiile acordului, Pfizer va achiziţiona toate acţiunile Biohaven pe care nu le deţine deja pentru 148,50 dolari pe acţiune în numerar, o primă de 78,6% faţă de preţul de închidere de luni. Pfizer a cumpărat un pachet de 2,6% din titlurile Biohaven în noiembrie.

Pfizer intenţionează să transforme medicamentele Biohaven care nu sunt împotriva migrenelor într-o nouă companie cotată la bursă, se arată în comunicat.

Acţionarii Biohaven vor primi 0,5 acţiuni ale noii companii pentru fiecare acţiune din acţiunile Biohaven pe care o deţin în prezent.

Alături de cea mai mare parte din sectorul biotehnologiei, acţiunile Biohaven au scăzut brusc în ultimele luni, pierzând 45% din valoarea lor, de când au atins 151,26 dolari în octombrie.

Un factor negativ al sectorului a fost o relativă lipsă de fuziuni şi achiziţii în ultimul timp şi... credem că această ştire ar putea fi exact ceea ce a ordonat medicul pentru a restabili încrederea”, a spus Christopher Raymond, analist la Piper Sandler.

Acordul de preluare a Biohaven este cel mai mare convenit de Pfizer de la achiziţionarea de 14 miliarde de dolari a producătorului de medicamente pentru cancer Medivation în 2016.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.