Peste 1,8 milioane de angajaţi din România au ales, prin declaraţie depusă la Fisc, să redirecţioneze 2% din impozitul pe venit aferent anului 2014 către 27.956 de asociaţii negivernamentale, care au încasat, prin acest mecanism, 143,4 milioane de lei (32 milioane euro), potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) până la 7 iunie 2016 şi publicate miercuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Persoanele fizice care au obţinut venituri din salarii, drepturi de autor sau orice alte surse pot să redirecţioneze 2% din impozitul pe venit către entităţi nonprofit.

Cei 1,82 milioane de români care au folosit acest mecanism în 2015, pentru veniturile obţinute în 2014, reprezintă doar 29,7% din numărul total de contribuabili, de 6,13 milioane.

”Dacă toţi contribuabilii ar redirecţiona 2% din impozitul pe venit către o entitate non-profit, sprijinul total acordat sectorului ONG s-ar ridica la 482 de milioane de lei”, se arată într-un comunicat publicat de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC).

Entităţile care au primit cei mai mulţi bani prin acest mecanism de finanţare, potrivit datelor prezentate de către minister, sunt Asociaţia Help Autism - 3,77 milioane lei, Fundaţia pentru Smurd - 2,14 milioane lei, Fundaţia Hospice Casa Speranţei - 1,35 milioane lei, şi Organizaţia Salvaţi Copii - 1,13 milioane lei.

Potrivit ministerului, creşterea eficienţei acestui mecanism de finanţare este direct dependent de cunoaşterea lui în societatea românească şi susţine dezbaterea publică a impactului politicii publice de încurajare a activităţii sectorului nonprofit din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.