Plenul Parlamentului European a votat, mierucir, cu largă majoritate, 424 voturi „pentru”, 101 „împotrivă” şi 102 abţineri, raportul eurodeputatului PNL Siegfried Mureşan privind poziţia PE asupra bugetului Uniunii Europene pentru anul 2024. Astfel, în poziţia adoptată, Parlamentul Euroopean susţine creşterea alocărilor către acele domenii care au nevoie de mai multă finanţare europeană, precum cercetarea, bursele de studiu „Erasmus+”, tinerii fermieri, dar şi Republica Moldova, Ucraina şi Vecinătatea estică şi Vecinătatea sudică ale Uniunii Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Mulţumesc colegilor din Parlamentul European care au adoptat, cu largă majoritate, raportul meu şi avem o poziţie unită privind Bugetul UE din 2024. Vestea bună este că bugetul, în valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro, cuprinde suficiente fonduri pentru a finanţa priorităţile tradiţionale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, din care România primeşte majoritatea fondurilor europene nerambursabile. În plus, vrem să creştem sprijinul pentru domeniile care au nevoie de mai multă finanţare în următoarea perioadă. Alocăm aproximativ 100 de milioane de euro în plus pentru cercetare, care aduce beneficii concrete oamenilor din toată Europa, mai ales când vorbim de cercetarea în domeniul medical. Tot aproximativ 100 de milioane de euro în plus alocăm pentru bursele de studiu «Erasmus+».  Vreau ca un număr cât mai mare de tineri din România şi din UE să beneficieze de sprijin pentru a studia în străinătate. De asemenea, tot cu 100 de milioane de euro creştem alocările pentru Mecanismul privind Conectarea Europei prin care dezvoltăm infrastructura de transport transfrontalieră din Europa”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, după votul din plen, potrivit unui comunicat de presă.

„Sprijinirea tinerilor fermieri, gestionarea migraţiei, întărirea Parchetului European, Programul European de Sănătate, Programul de sprijinirea a industriilor creative; pentru toate aceste domenii şi programe vrem, de asemenea, să întărim sprijinul bugetar”, a mai spus Mureşan. 

El a adăugat că „o altă prioritate majoră a bugetului este siguranţa Uniunii Europene. Iar siguranţa noastră depinde, într-o bună măsură, şi de siguranţa ţărilor din vecinătatea noastră”.

„De aceea, trebuie să avem suficiente fonduri în bugetul Uniunii Europene pentru a ne asigura că putem gestiona adecvat situaţiile neprevăzute atât din interiorul Uniunii, cât şi de la graniţele noastre. Din 2020, când am adoptat Cadrul Financiar Multianual pe 7 ani al Uniunii pe baza căruia concepem bugetele anuale, au fost declanşate două conflicte armate la graniţele noastre: războiul din Ucraina şi atacurile teroriste ale Hamas în Israel. De aceea, propunem creşterea alocărilor în bugetul UE pentru Ucraina, Republica Moldova şi restul ţărilor din Vecinătatea estică şi sudică ale Europei tocmai pentru a contribui la reducerea riscurilor de securitate de la graniţele noastre. Creşterea sprijinului pentru Ucraina şi Moldova este cu atât mai importantă cu cât aceste ţări sunt state candidate la Uniunea Europeană. Cum Cadrul Financiar Multianual, în forma adoptată în 2020, nu prevede suficientă flexibilitate pentru o creştere adecvată a alocărilor către aceste noi priorităţi de securitate, este necesară şi revizuirea cadrului multianual.  Din acest motiv, poziţia Parlamentului privind Bugetul UE din 2024 este aliniată cu propunerea de revizuire a Cadrului Financiar Multianual 2021 - 2027”, a mai explicat Siegfried Mureşan.  



Poziţia privind Bugetul UE din 2024, adoptată astăzi de plenul Parlamentului European, reprezintă mandatul cu care eurodeputatul Siegfried Mureşan va conduce, în următoarele săptămâni, negocierile finale privind bugetul european cu Consiliul Uniunii Europene şi Comisia Europeană. Obiectivul este acela de a ajunge la un acord privind Bugetul UE până la finalul anului 2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.