Cererea pentru animale de companie a crescut exponenţial odată cu declanşarea pandemiei de Covid-19, dublând, de exemplu, preţul mediu al unui câine britanic la 1.875 de lire sterline (2.500 dolari). Crescătorii inundă piaţa chiar într-o perioadă în care dificultăţile economice au toate ingredientele pentru a provoca o prăbuşire a pieţei câinilor, potrivit Reuters, care face o comparaţie cu prăbuşirea pieţei lalelelor din Olanda secolului 17 şi cu criza declanşată pe Wall Street în 1929.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spre deosebire de oportuniştii de pe pieţele financiare, noii proprietari de câini intenţionează să îşi păstreze companionii, în loc să îi vândă unui cumpărător credul pentru a face un proft rapid.

Iar animalele de companie au o valoare reală, nu speculativă. Trei sferturi dintre americani, de exemplu, afirmă că prietenii lor blănoşi îi ajută să facă faţă stresului măsurilor de carantină, potrivit American Pet Products Association. Asta înseamnă că actualul boom nu se încadrează în definiţia strictă a unei bule financiare.

Chiar şi aşa, diferenţa dintre ofertă şi cerere demonstrează existenţa unor calităţi distincte. În momentul de vârf al carantinei din luna mai, fiecare pui de Cavapoo listat pe site-ul britanic Pets4Homes avea aproape 1.900 de posibili cumpărători, familiile dorind această rasă populară, care este un amestec între un pudel şi un King Charles Cavalier Spaniel.

Asociaţiile pentru animale afirmă că fermele de pui de câini şi contrabanda sunt în creştere.

Dinamica producţiei de animale de companie şi precaritatea cererii indică o posibilă spargere a acestei bule speculative. La un preţ de aproape 3.000 de lire, un buldog englez costă cu 50% mai mult faţă de salariul mediu al unui britanic. Amortizat la o speranţă de viaţă de 12 ani, preţul este de 250 de lire pe an. Dar costurile legate de hrană şi asigurare vor avea un impact mare, dacă noul coronavirus va avea un impact economic de durată. Iar persoanele care lucrează în prezent de acasă şi care s-ar putea întoarce la birouri vor fi nevoite să ia în calcul plata unui îngrijitor.

În privinţa crescătorilor, aceştia s-ar putea grăbi să profite de cererea mai mare, dar perioada dintre concepţia puilor şi încasarea banilor îi expune la o posibilă răzgândire a cumpărătorilor.

În 2020, acest boom al pieţei a produs numai câştigători, de la Battersea Dogs Home din Londra, care se ocupă de mai puţine cazuri de salvare, la gigantul Zoetis, din sectorul sănătăţii animalelor, care are o valoare de 79 de miliarde de dolari şi ale cărui acţiuni au atins un nivel record în noiembrie.

Prăbuşirea pieţei căţeilor, însă, var crea noi victime ale blestemului speculatorilor, potrivit Reuters.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.