Norvegia va relua procedurile de acordare a licenţelor pentru dezvoltarea parcurilor eoliene terestre după o pauză de trei ani, limitându-le însă la municipalităţile care sunt dispuse să găzduiască turbinele gigantice, potrivit ministerului Energiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procesul de aprobare a noilor parcuri eoliene fusese suspendat în 2019, pe fondul unei reacţii negative faţă de construcţia acestora pe terenuri virgine.

”Trimitem astăzi o scrisoare către NVE (autoritatea de reglementare), prin care le solicităm să redeschidă procesul de acordare a licenţelor pentru fermele eoliene terestre”, a declarat reporterilor ministrul norvegian al Petrolului şi Energiei, Terje Aasland.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

Cu toate acestea, o condiţie prealabilă pentru acrodarea u nei licenţe va fi ca municipalitatea gazdă să fie în favoarea unor potenţiale proiecte, a adăugat el.

Grupul de lobby energetic Energi Norge a salutat decizia, subliniind că energia eoliană este esenţială pentru tranziţia energetică şi menţinerea preţurilor energiei sub control.

”Fără acces la o nouă capacitate de producţie, vom deveni mai dependenţi de importuri şi de preţuri constant ridicate”, a declarat şeful Energi Norge, Knut Kroepelien, într-un comunicat.

Surplusul tradiţional de energie electrică din Norvegia, derivat în principal din hidroenergie, este estimat să scadă în următorii ani, pe fondul creşterii cererii din sectorul transportului şi al industriei.

Norvegia, care este al doilea mare exportator de petrol şi gaze din Europa după Rusia, îşi propune să-şi crească producţia de energie electrică regenerabilă, provenită din energie eoliană şi solară, menţinând în acelaşi timp o producţie semnificativă de petrol.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.