Companiile de asigurări de viaţă NN Asigurări de Viaţă, Grawe România Asigurare şi Asirom VIG, cu o cotă cumulată de peste 57% din piaţa de profil în funcţie de valoarea rezervelor tehnice la 31 dcembrie 2015, vor participa la un exerciţiu de stres, după ce au primit aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, exerciţii cerute la nivelul Uniunii Europene de către Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

EIOPA a lansat marţi un test de stres pentru societăţile de asigurări de viaţă, la nivelul Uniunii Europene, care va evalua vulnerabilităţile asigurătorilor şi gradul de rezistenţă la evoluţii adverse ale pieţei, pe baza unui cadru analitic comun. Totodată, testul va examina o eventuală creştere a riscului sistemic în situaţii de stres, se arată într-un comunicat al ASF.

Consiliul ASF a aprobat participarea celor trei asigurători de pe piaţa românească, potrivit criteriilor stabilite de EIOPA.

Testul de stres va avea o componentă de bază în care companiile vor calcula şi raporta impactul pentru două scenarii considerate relevante, primul vizând menţinerea pe termen lung a nivelului redus al ratelor de dobândă din prezent, care pune presiune pe profitabilitatea şi solvabilitatea companiilor de asigurări de viaţă, mai ales din perspectiva produselor cu randament garantat deţinute în portofoliu.

Al doilea scenariu presupune “menţinerea simultană a curbei swap la un nivel redus combinată cu creşterea randamentelor titlurilor de stat, ca urmare a unui şoc. O astfel de evoluţie, deşi posibilă, are o probabilitate redusă”, se precizează în comunicat.

În cazul în care totuşi s-ar materializa, ar exercita o dublă presiune asupra societăţilor de asigurare de viaţă, întrucât ar conduce la menţinerea obligaţiilor din asigurare la nivel ridicat şi ar duce la scăderea valorii activelor.

Scenariile, amploarea şocurilor şi metodologia de calcul a impactului au fost comunicate de EIOPA, dar responsabilitatea efectuării calculelor şi a transmiterii rezultatelor revine societăţilor participante.

Pentru a doua componentă a testului de stres, de tip “top-down”, toate calculele necesare vor fi realizate exclusiv de EIOPA , fără nici un efort suplimentar din partea societăţilor. Autoritatea europeană urmează să realizeze toate estimările necesare apelând doar la raportările efectuate în cadrul primei componente, de tip “bottom-up”.

Companiile trebuie să trimită rezultatele testelor către ASF până la 15 iulie, iar rezultatele la nivel european vor fi publicate în decembrie, la nivel agregat şi/sau anonimizat.

EIOPA va publica săptămânal un set de întrebări şi răspunsuri în sprijinul companiilor participante.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.