Comisia Europeană a demarat o nouă procedură pilot împotriva României prin care investighează afacerea blindatelor „Piranha V”, relatează Newsweek, precizând că Ministerul Apărării Naţionale a contractat direct 227 de transportoare 8x8 în valoare de 868 milioane euro de la General Dynamics.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform sursei citate, pe 29 octombrie 2020, Comisia Europeană a anunţat Agentul Guvernamental al României, subsecretarul de stat Emilia Gane de la Ministerul de Externe, că s-a demarat o nouă procedură pilot împotriva României, având ca obiect achiziţia transportoarelor blindate.

În acest sens, Direcţia Generală Industria Apărării şi Spaţiu a Comisiei Europene a cerut mai multe documente despre afacerea Piranha V.

În anul 2017, Guvernul, condus la acea vreme de premierul Mihai Tudose, a emis Hotărârea de Guvern 852/2017 prin care se reglementa achiziţia directă a 227 de transportoare Piranha V în valoare de 868 milioane euro de la filiala elveţiană a companiei americane General Dynamics, cu derogare de la articolul 346 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), care prevede că „orice stat membru poate lua măsurile pe care le consideră necesare pentru protecţia intereselor esenţiale ale siguranţei sale şi care se referă la producţia sau comerţul cu armament, muniţie şi material de război; aceste măsuri nu trebuie să modifice condiţiile de concurenţă pe piaţa internă în ce priveşte produsele ce nu sunt destinate unor scopuri specific militare”.

În primul an, adică în 2018, compania GDELS trebuia să livreze 36 de transportoare, din care şase urmau să fie produse şi asamblate la Uzina Mecanică Bucureşti, notează Newsweek.

Acestea au fost recepţionate abia în iunie 2020.

Ministrul Apărării Nicolae Ciucă nu a dorit că comenteze pe această temă, potrivit Newsweek.

Ceremonia de semnare a contractului de achiziţie pentru 227 transportoare blindate Piranha V a avut loc în 12 ianuarie 2018, în prezenţa ministrului de atunci, Mihai Fifor. Aproape 200 dintre acestea urmau să fie integrate la Uzina Mecanică Bucureşti (UMB).

Potrivit MApN, transportorul blindat pentru trupe 8x8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum şi al structurilor de sprijin, absolut necesar pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către Forţele Terestre Române.

Acest vehicul asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice. ”Tehnica de luptă pe roţi aflată în prezent în dotarea Armatei României este de generaţie veche, fiind depăşită atât din punct de vedere tehnologic, cât şi din cel al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea în medii diferite, protecţia personalului, posibilităţile de observare, orientare, comunicaţii etc”, preciza atunci MApN.

Memorandumul de înţelegere şi Acordul de cooperare semnate în octombrie 2017 între compania subordonată ministerului Economiei, Romarm - filiala UMB şi General Dynamics European Land Systems stipulează cooperarea pentru producerea şi livrarea de transportoare auto blindate Piranha 5, în diverse configuraţii, conform cu necesităţile de dotare ale armatei României.Înţelegerea între părţile semnatare se va derula în două faze. În prima fază, UMB urma să subcontracteze de la GDELS asamblarea şi fabricarea locală de componente pentru Piranha 5.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.