Proprietarul şi dezvoltatorul de centre comerciale NEPI Rockcastle a achiziţionat centrul comercial Forum Gdańsk, situat în oraşul-port din nordul Poloniei, pentru 250 de milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar, dezvoltator şi administrator de centre comerciale listat la bursă din Europa Centrală şi de Est, raportat la valoarea de piaţă a portofoliului, a achiziţionat centrul comercial Forum Gdańsk, situat în oraşul-port din nordul Poloniei, pentru 250 de milioane de euro. Proprietatea, care are o suprafaţă de 63.500 mp, a fost vândută de către Multi Veste 339 B.V., entitate deţinută de Blackstone”, anunţă compania.

Achiziţia reprezintă una dintre cele mai mari tranzacţii de investiţii cu un singur centru comercial, ca valoare, din Europa şi cea mai mare din Europa Centrală şi de Est (ECE), în 2022. Tranzacţia a fost finanţată din resursele NEPI Rockcastle şi cu ajutorul unui credit bancar şi are un efect de creştere a profitului distribuibil. Acest acord urmează achiziţionării de către companie, pentru 127 milioane de euro, a centrului comercial Copernicus Shopping Centre, cu o suprafaţă de 48.000 mp, din Toruń, oraş situat în partea central-nordică a Poloniei. Achiziţia Copernicus Shopping Centre, anunţată în noiembrie, a fost finalizată pe 19 decembrie 2022, în urma avizului Consiliului Concurenţei din Polonia.

"Centrul comercial Forum Gdańsk reprezintă o oportunitate de investiţie care nu putea fi ratată. Credem cu tărie în sectorul imobiliar de retail şi în perspectivele pozitive ale acestuia, în ciuda îngrijorărilor legate de contextul macroeconomic şi de potenţiala încetinire ca urmare a creşterii inflaţiei şi a ratelor dobânzilor. Suntem investitori pe termen lung şi avem încredere că, în mod fundamental, Europa Centrală şi de Est este o regiune care va continua să înregistreze o creştere economică şi în viitor. Polonia, a doua piaţă ca mărime pentru operaţiunile grupului, a avut o rată de creştere a PIB-ului care a depăşit constant, an de an, media Uniunii Europene, în ultimul deceniu. Una dintre particularităţile pieţelor de retail din ECE, în comparaţie cu Europa de Vest, este că sectorul centrelor comerciale a jucat şi continuă să joace un rol central în dezvoltarea economică şi comunitară a oraşelor, deoarece zona de retail stradal nu a evoluat în perioada socialistă postbelică, aşa cum s-a întâmplat în Occident. Forum Gdańsk, cu arhitectura sa impresionantă şi poziţia privilegiată, în centrul oraşului, este întruchiparea acestui tip de centru comercial-trofeu, specific ECE, din cele mai bune motive”, spune Rüdiger Dany, CEO al NEPI Rockcastle.

Forum Gdańsk se întinde pe un teren care ocupă şase hectare şi este situat în apropierea centrului vechi al oraşului, care atrage mai mult de un milion de turişti anual. Dispune de 1.100 de locuri de parcare, iar aproximativ o treime din suprafaţă este formată din spaţii verzi, unde copacii şi arbuştii creează o oază naturală în mediul urban.

Centrul comercial a fost inaugurat în 2018, iar gradul de ocupare actual este de aproximativ 93%, având chiriaşi ancoră, printre care se numără Eurospar, Helios, H&M, Reserved, TK Maxx, Van Graaf şi Zara. La o distanţă de 30 de minute de mers cu maşina de centrul comercial, locuiesc 840.000 de persoane, în zona metropolitană Tricity (care cuprinde trei oraşe: Gdańsk, Gdynia şi Sopot), considerată centrul economic al nordului Poloniei, de pe coasta Mării Baltice.

"Cele două achiziţii marchează un an foarte bun pentru grup, în care NEPI Rockcastle şi-a îndeplinit obiectivele trasate în strategia de creştere. Proiectele aflate în dezvoltare, în valoare de 665 de milioane de euro, vor asigura o expansiune organică, iar achiziţiile precum Forum Gdansk şi Copernicus Shopping Centre vor spori veniturile, poziţionând compania pe un loc central pe pieţele imobiliare europene de retail, în viitorul apropiat", a conchis Rüdiger Dany.

În această tranzacţie, NEPI Rockcastle a fost consiliat de casa de avocatură Linklaters, iar Blackstone de Simpson Thacher & Bartlett LLP, Greenberg Traurig şi CBRE.

NEPI Rockcastle este cel mai mare proprietar, dezvoltator şi administrator de centre comerciale cotat la bursă din Europa Centrală şi de Est, deţinând un portofoliu de retail de peste 2.000.000 mp în nouă ţări din Europa Centrală şi de Est: România, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Republica Cehă, Serbia şi Lituania. Creşterea sa este susţinută de un program de dezvoltare de 665 de milioane de euro, însoţit de achiziţii, cele mai recente fiind Forum Gdansk Shopping Centre (Gdansk) şi Copernicus Shopping Centre (Torun), ambele localizate în Polonia. NEPI Rockcastle are un portofoliu de peste 50 de centre comerciale, creat în ultimii 15 ani, şi echipa de peste 400 de specialişti.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.