Compania farmaceutică americană Moderna a anunţat marţi că producţia de vaccinuri pentru Covid-19 a partenerilor săi din afara Statelor Unite înregistrează întârzieri din cauza operaţiunilor de testare în laboratoare care au avut loc în ultimele câteva zile, încetinind producţia pe pieţele respective, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul companiei a avut loc după de oficiali sud-coreeni din sectorul sănătăţii au afirmat marţi că Moderna a amânat livrarea unui lot de vaccinuri care ar fi trebuit să aibă loc la sfârşitul lunii iulie pentru luna august, din cauza problemelor de aprovizionare.

”În prezent nu rezervăm stocuri de siguranţă pentru a permite ca vaccinurile să fie livrate rapid, ceea ce înseamnă că nu avem stocuri în depozite pentru a atenua aceste tipuri de deficite sau întârzieri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Moderna.

Problema a fost acum rezolvată, dar întârzierea va conduce la o ajustare de scurtă durată, în următoarele 2-4 săptămâni, a explicat purtătorul de cuvânt.

Întârzierea livrării vine în timp ce guvernul sud-coreean îşi extinde campania de vaccinare pentru persoanele de peste 50 de ani şi lucrătorii din sectorul vital al producţiei de cipuri pentru calculatoare şi dispozitive electronice.

Perturbarea a obligat autorităţile să treacă la vaccinul Pfizer pentru unele vaccinări.

Moderna şi partenerii săi de producţie lucrează pentru a minimiza această deficienţă în toate ţările afectate, a spus compania fără a numi ţările afectate şi gravitatea problemei.

Problema aprovizionării este legată de procesul de fabricaţie a vaccinurilor care implică producătorul elveţian de medicamente pe bază de contract Lonza şi o companie din Spania, care îmbuteliază vaccinurile Moderna, a declarat Jung Eun-young, şeful echipei de achiziţie a vaccinurilor.

"Acest lucru înseamnă că problema legată de producţie nu afectează doar Coreea de Sud. Mai degrabă este o problemă pentru ţările care primesc vaccinuri de la fabrică", a spus Jung într-o conferinţă de presă.

Ea nu a numit firma spaniolă, ci firma Rovi care asigură fiolele pentru vaccinurile Moderna pentru alte pieţe decât Statele Unite.

Lonza a declarat că întrebările privind vaccinul Covid-19 ar trebui să fie adresate către Moderna.

Rovi nu a fost disponibilă pentru comentarii.

Coreea de Sud are un contract pentru 40 de milioane de doze de vaccin Moderna, dintre care aproximativ 1,1 milioane au ajuns deja. Ţara se luptă cu un al patrulea val de infecţii legate de răspândirea variantei Delta mai contagioase şi cu relaxarea populaţiei, care au facut ca numărul cazurilor zilnice să treacă de pragul de 1.000 pentru prima dată din decembrie.

Autorităţile au raportat luni 1.365 de noi cazuri de coronavirus.

Oficialii sud-coreeni au declarat că vaccinurile Moderna programate să sosească în august se încadrează în program, adăugând că un plan detaliat de transport va fi făcut public odată ce va fi finalizat.

Acţiunile producătorului de medicamente au scăzut marţi cu 3,7%, până la 323,5 dolari.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.