Compania naţională de transport aerian Tarom şi firma care administrează cel mai mare aeroport din România, Henri Coandă, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), nu vor fi privatizate în timpul mandatului său pentru că reprezintă companii naţionale, a declarat miercuri, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, cu ocazia ceremoniei intrării primului avion nou Boeing în flota companiei, din cele două achiziţionate recent prin leasing.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul ministrul al Transporturilor, Sorin Buşe, a declarat, la finalul anului trecut, că privatizarea Tarom este doar ultima dintr-o serie de alte opţiuni pentru o companie aflată în al nouălea an consecutiv de pierderi.

Miercuri, Răzvan Cuc a subliniat că această opţiune este exclusă în timpul mandatului său.

”În acest mandat, niciodată nu se va lua în calcul privatizarea Tarom sau a Companiei de Aeroporturi. Cu un management bun, această companie poate redeveni ce a fost”, a afirmat Cuc.

La finalul anului trecut, Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern ce prevede listarea la bursă a CNAB printr-o ofertă publică iniţială (IPO) ce presupune vânzarea unui pachet de 20-25% din acţiuni către investitori privaţi. 

Ministrul a reierat că fosta conducere a Tarom nu a reuşit să ia măsuri pentru eficientizarea activităţilor şi creşterea capacităţii de transport.

”Din păcate, managementul de anul trecut nu s-a preocupat pentru a achiziţiona avioane noi”, a afirmat Cuc.

În luna martie a anului trecut, Consiliul de Administraţie al Tarom a decis revocarea lui Christian Heinzmann din funcţia de director general şi din cea de accountable manager al companiei şi numirea ca interimar în aceste funcţii a fostului director financiar Gabriel Stoe. 

La începutul acestei luni, ministerul a anunţat că Tarom a semnat contractul de achiziţie prin leasing a două aeronave noi Boeing 737-800 NG, având o configuraţie de 189 de locuri. Primul aparat a intrat marţi în flota Tarom, fiind primul avion care intră în flota companiei după o pauză de zece ani.

Compania Tarom a pierdut anul trecut poziţia a doua în clasamentul liniilor aeriene prezente în România, fiind depăşită de Blue Air. Liderul pieţei, din punct de vedere al numărului de pasageri transportaţi, este Wizz Air.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.