Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Barna Tánczos a participat joi la ceremonia de semnare a contractelor de finanţare din cadrul Programului „Mediu, Adaptare la Schimbări Climatice şi Ecosisteme”(RO-Mediu), derulat de ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în calitate de Operator de Program pentru Programul RO - Mediu şi finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La eveniment, au fost semnate 13 de contracte de finanţare cu unităţile administrativ-teritoriale beneficiare, respectiv, 6 contracte de finanţare pentru reducerea contaminării cu substanţe periculoase în depozite municipale temporare şi 7 contracte pentru pregătirea unor strategii şi planuri de adaptare la schimbările climatice, cu o  valoare totală de peste 62 milioane lei iar perioada de eligibilitate a proiectelor este conform Programului Ro-Mediu, potrivit comunicatului de presă al ministerului.

Obiectivul Programului RO – Mediu îl reprezintă îmbunătăţirea stării mediului înconjurător în ecosisteme şi reducerea efectelor adverse ale poluării şi ale altor activităţi ale omului, precum şi atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice.

„Sunt două aspecte foarte importante în aceste proiecte, adaptarea la schimbările climatice şi ecosisteme şi modul în care gestionăm deşeurile. Din punctul nostru de vedere, sunt investiţii foarte importante în ceea ce priveşte adaptarea inclusiv a intravilanului la schimbările climatice sau păstrarea şi refacerea ecosistemelor,  zonelor umede şi este o provocare uriaşă. Doresc să felicit în mod special, acele primării care au căutat soluţii tehnice inovative în eliminarea deşeurilor din aceste platforme temporare, unde au fost ele depozitate. Efortul de a muta, transporta şi depozita deşeurile, poate fi suplinit de un efort inovativ prin tehnologii care reduc costurile tehnologiei care generează material refolosibil sau generează compost, biodegradabile, care după aceea, duc la o scădere semnificativă a costurilor de închidere a acestor platforme”, a declarat ministrul Barna Tánczos, conform sursei citate.

Proiectele pentru care au fost joi semnate contractele de finanţare, au fost selectate în urma procesului de evaluare aferent Apelului nr. 2 „Măsuri de reducere a contaminării cu substanţe periculoase în depozite municipale temporare” şi beneficiarii sunt Primăria Municipiului Deva, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Primăria Municipiului Suceava, Primăria Municipiului Fălticeni, Primăria Municipiului Gura Humorului şi Primăria Municipiului Botosani.

Pentru Domeniul Atenuarea schimbărilor climatice şi adaptare, beneficiarii sunt Primăria Municipiului Satu-Mare, Primăria Municipiului Tulcea, Primăria Municipiului Moreni, Primăria Municipiului Adjud, Primăria Municipiului Pitesti, Primăria Municipiului Olteniţa şi Primăria Municipiului Oneşti.

În urma semnării şi acestor contracte, gradul de contractare la nivel de Program Ro-Mediu realizat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ca Operator de Program este de 96%.

Rezultatele obţinute prin implementarea acestor proiecte vor conduce la reducerea sau la prevenirea eliberării dioxidului de carbon şi a metanului în atmosferă, dar şi la elaborarea unor documente strategice în domeniul schimbărilor climatice pe aria unităţilor administrativ teritoriale beneficiare.

La ceremonia de semnare a contractelor de finanţare au fost prezenţi, alături de ministrul Barna Tanczos, Managerul de Program, Marisanda Pîrîianu, primarul Municipiului Deva, viceprimarul Municipiului Suceava, primarul Municipiului Fălticeni, viceprimarul Municipiului Gura Humorului, reprezentant al Primăriei Cluj-Napoca, primarul Municipiului Botosani, dar şi reprezentantul Primăriei Satu-Mare, primarul Municipiului Tulcea, primarul Municipiului Moreni, primarul Municipiului Moreni, primarul Municipiului Adjud, primarul Municipiului Pitesti, primarul Municipiului Olteniţa şi primarul Municipiului Oneşti.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.