Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat joi că România a început să progreseze în domeniul reciclării, dar este timpul să ne gândim serios şi la reutilizarea deşeurilor, deoarece impactul asupra mediului este mai redus în comparaţie cu reciclarea. Declaraţiile au fost făcute la la sediul Asociaţiei Ateliere Fără Frontiere (AFF), care colectează deşeuri electrice şi electronice, le recondiţionează şi le donează copiilor din familii defavorizate. Asociaţia precizează că până la sfârşitul anului mai are nevoie de cel puţin 850 de calculatoare pentru elevii din mediul rural.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a făcut joi o vizită de lucru la sediul Asociaţiei Ateliere Fără Frontiere (AFF). Asociaţia colectează deşeuri electrice şi electronice, le recondiţionează şi le donează copiilor din familii defavorizate. Până la finalul lunii octombrie, în atelierele asociaţiei au fost recondiţionate şi donate 1.700 calculatoare, iar cererea pentru aceste echipamente  este în continuă creştere. 

”Am început să progresăm în domeniul reciclării, dar este timpul să ne gândim serios şi la reutilizarea deşeurilor, acţiune al cărei impact asupra mediului este mai redus în comparaţie cu reciclarea, deoarece nu implică un proces industrial. Un astfel de atelier ca cel al asociaţiei,  dovedeşte că putem face trei fapte bune într-un singur gest - donăm calculatoare vechi şi ajutăm mediul, susţinem educaţia online, creăm locuri de muncă pentru cei vulnerabili”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

În cadrul vizitei, ministrul a semnat o etichetă ce se va regăsi pe toate calculatoarele donate anul acesta. Alături de semnătura sa, se află şi cea a beneficiarului Marius Istodor, cel care l-a îndrumat pe ministru în recondiţionarea calculatorului.

Procesul de  recondiţionare a echipamentelor implică şi persoane vulnerabile sprijinite de asociaţie.

Ministrul şi-a arătat admiraţia pentru activitatea asociaţiei pentru protejare şi conservare a mediului. Respectând principiile economiei circulare, asociaţia colectează deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE), recondiţionează calculatoarele uzate şi le donează de 11 ani în toată România prin intermediul programului EDUCLICK. Restul DEEE sunt dezmembrate şi transferate către fabricile de reciclare. 

„Recondiţionăm aproximativ 25% din calculatoarele uzate pe care le primim pentru că cerinţele pentru un calculator funcţional pentru educaţia online au crescut faţă de cele de dinainte de pandemie. În acelaşi timp, cererile de calculatoare din partea elevilor fără posibilităţi materiale este de 8-10 ori mai mare faţă de câte calculatoare uzate primim. Cu cât recondiţionăm mai mult cu atât putem ajuta mai mulţi elevi, dar şi mai multe persoane vulnerabile să se integreze pe piaţa muncii”, declară Damien Thiery, Directorul General Ateliere Fără Frontiere. 

Anul acesta, până la finalul lunii octombrie, în atelierele asociaţiei au fost recondiţionate şi donate 1700 calculatoare, însă cererile continuă să vină. Până la finalul anului mai sunt necesare cel puţin 850 de calculatoare pentru elevii din mediul rural. 

În cei 12 ani de la înfiinţare, asociaţia Ateliere Fără Frontiere a colectat 1.347 tone de DEEE-uri, dintre care 30% au fost recondiţionate pentru reutilizare, iar 70% au fost dezmembrate pentru reciclare. 18.891 echipamente IT au fost recondiţionate şi donate prin programul naţional Educlick, la peste 2.000 de şcoli şi asociaţii din toata ţara, la 415.000 de beneficiari din comunităţile defavorizate din România. Peste 600 tone de DEEE-uri au fost reciclate, evitând astfel poluarea cu 16.427 tone de emisii de gaze cu efect de seră.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.