Ministrul de Finanţe Marcel Boloş, a afirmat luni, cu privire la proiectul bugetului de stat, că anul viitor nu vor exista creşteri de impozite şi taxe, iar deficitul va fi „în jur de 5%”. Liberalul a mai precizat că o măsură pentru combaterea evaziunii fiscale va fi şi cea referitoare la folosirea sistemelor informatice şi anume factura electronică pentru mediul de afaceri care intră în vigoare din ianuarie 2024 şi de la 1 iulie decontul de TVA precompletat. „Urmează să venim cu măsuri în Guvern şi, apoi, raportarea informaţiilor contabile în declaraţia 406, pentru cei care cunosc, de la 1 iulie va fi termen devansat”, a completat Boloş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Deficitul va fi în jur de 5%. Dacă ajung la minister şi mai definitivăm calculele, diseară o să vedeţi. (...) După cum ştim, de la 1 ianuarie 2024, intră în vigoare factura electronică pentru tot mediul de afaceri, 1 iulie data pentru decontul de TVA precompletat, urmează să venim cu măsuri în Guvern şi, apoi, raportarea informaţiilor contabile în declaraţia 406, pentru cei care cunosc, de la 1 iulie va fi termen devansat. Toate aceste lucruri trebuie să dea rezultate în combaterea evaziunii fiscale. Şi trei: separarea competenţelor organelor abilitate de lege, astfel încât de marea evaziune să se ocupe organele competente pe care România le are şi, sigur, apoi cauzele care sunt mai mici să rămână la mecanismele actuale. Toate acestea sunt demersuri pentru ca să avem o mai bună fundamentare a veniturilor”, a explicat Marcel Boloş, luni la Parlament. 

El a mai afirmat că cei de la Comisia Europeană au făcut studii referitoare la evaziunea fiscală din ţara noastră şi ele au indicat faptul că există un gap de TVA de 9 miliarde de euro, iar 40% din acesta vine din achiziţiile intracomunitare.

„Din acest punct de vedere, deciziile noastre vor fi gândite şi o să vedeţi în ordonanţa «trenuleţ». Haideţi să vedeţi proiectul legii bugetului de stat şi pachetele de măsuri care însoţesc proiectul de lege al bugetului de stat, pentru ca să avem bază pentru veniturile pe care le-am luat în calcul. Sunt mai multe măsuri care să ducă la îmbunătăţirea veniturilor”, a mai explicat Boloş.

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a declarat luni, după şedinţa conducerii partidului, că liniile principale de buget pe 2024 asigură continuarea investiţiilor pentru modernizarea României şi în felul acesta este asigurat un procent de 7,3% din PIB pentru tot ceea ce înseamnă investiţii.

Despre sursa creşterilor la buget pe 2024, liderul liberal a spus că ministrul Finanţelor Marcel Boloş le-a prezentat că există o creştere a veniturilor cu aproximativ 2% la care se adaugă şi măsurile de creştere a colectării şi reducere a evaziunii fiscale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.