Banii la bugetul de stat destinaţi plăţii compensaţiilor cuvenite furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale pentru acoperirea diferenţelor dintre costurile de achiziţie ale acestora de pe pieţele angro şi preţurile finale plafonate aplicate prin lege clienţilor finali vor veni şi din mult-discutata contribuţie de solidaritate impusă producătorilor de ţiţei, gaze şi carburanţi, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, în cadrul Maratonului Energiei de la Profit News TV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

″Evident că sunt bani″, a spus Popescu, răspunzând unei întrebări puse ca urmare a faptului că recenta ordonanţă a tăierilor de cheltuieli bugetare stipulează că, dacă nu se strâng suficienţi bani din supraimpozitarea producătorilor de energie şi gaze, la aşa-numitul Fond de Tranziţie Energetică, ministerele Energiei şi Muncii vor putea juridic să acorde şi din bugetele proprii compensaţiile respective, însă fără să fie identificate resurse destinate acestui scop în cele două bugete.

″Şi premierul, la discuţia cu furnizorii, a spus acest lucru. În urma aprobării legii privind taxa (contribuţia – n.r.) de solidaritate, banii de compensaţii pentru furnizorii de energie şi gaze vin şi din această taxă de solidaritate. Am văzut şi o declaraţie ad-hoc pe Bursă a celor de la Petrom că vor plăti 1,5 miliarde lei taxă de solidaritate. Pe lângă Petrom, sunt şi cei de la Romgaz, şi cei de la Rompetrol, toate companiile care activează în sectorul de ţiţei şi gaze naturale. Suntem într-o oarecare întârziere cu plăţile, dar resping categoric (ideea că – n.r.) nu ar exista bani. În perioada următoare, evident, odată cu plăţile care se vor face la buget, se va alimenta şi Fondul de Tranziţie Energetică, iar din el vom putea face acele plăţi″, a spus ministrul.

Romgaz plăteşte contribuţie de solidaritate de peste 1 miliard de lei pentru 2022. Rompetrol estima o sumă de plată 578 milioane lei, însă calculul a fost făcut înainte de modificarea legislaţiei în Parlament.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.