Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului Ştefan Radu Oprea a participat, joi la Ruse, împreună cu omologul bulgar Bogdan Bogdanov, la Conferinţa despre viitorul economic al regiunii, cu accent asupra costurilor pe care cele două economii le au generate de către neapartenenţa la spaţiul Schengen. „Am vorbit despre drepturile şi demnitatea pe care cetăţenii români şi bulgari le merită pentru că din punct de vedere tehnic am îndeplinit toate obligaţiile asumate, fapt recunoscut de Comisia Europeană şi Parlamentul European”, a precizat Oprea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Împreună cu ministrul Economiei din Bulgaria, Bogdan Bogdanov, am participat la Conferinţa despre viitorul economic al regiunii, cu accent asupra costurilor pe care cele două economii le au generate de către neapartenenţa la spaţiul Schengen. Am vorbit despre drepturile şi demnitatea pe care cetăţenii români şi bulgari le merită pentru că din punct de vedere tehnic am îndeplinit toate obligaţiile asumate, fapt recunoscut de Comisia Europeană şi Parlamentul European”, a scris Ştefan Radu Oprea, joi pe Facebook.
 
El a adăugat că discuţiile au vizat şi „costurile pe care economia românească le suportă, cel puţin 0,5% din PIB doar din cauza întârzierilor în vamă”.
 
„Creşterea economică ar putea să fie de 3% din PIB prin investiţiile străine nou atrase, prin numărul mai mare de turişti străini sau prin creşterea competitivităţii companiilor din România.  Însă, mai mult decât atât, am atras atenţia asupra costurilor pe care fiecare cetăţean european le plăteşte pentru că România nu este încă membră a spaţiului Schengen. Fiecare Dacia Duster sau Sandero, fiecare Ford Puma sunt mai scumpe cu 100 de euro doar din cauza costurilor cu aşteptarea în vamă”, a mai spus Oprea.
 
Ministrul Economiei a mai subliniat că decizia Austriei privind veto la subiectul aderării României la Schengen a fost greşită.
 
„Am profitat de conferinţa de presă care a avut loc în vama Giurgiu-Ruse pentru a vorbi direct televiziunii austriece ORF şi a atrage atenţia asupra decizilor greşite pe care guvernul de la Viena le-a luat. Acest punct de vedere a fost întărit de discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii asociaţiilor mediului de afaceri din Austria care se simţeau ruşinati de deciziile politice ale guvernului austriac. Acest lucru l-am transmis în Conferinţă şi ambasadoarei austriece din Bulgaria.  Le mulţumesc reprezentanţilor transportatorilor din România, ai mediului de afaceri companii mari dar şi IMM-uri care au participat la această Confeinţă. Un mesaj important a fost transmis şi de către europarlamentarul Victor Negrescu”, a conchis Ştefan Radu Oprea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.