Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) va organiza un nou examen de atestare profesională a experţilor tehnici şi a verificatorilor de proiecte pentru asigurarea unui număr cât mai mare de specialişti atestaţi, a anunţat ministrul Cseke Attila, care a adăugat că vor fi atestaţi inclusiv noi experţi în siguranţă seismică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După cum este cunoscut, în vederea soluţionării situaţiei experţilor tehnici şi a verificatorilor de proiecte, Ministerul Dezvoltării a organizat, în decembrie 2021 şi iulie 2022, alte două sesiuni de atestare, în urma cărora s-au atestat 144 de experţi tehnici şi 772 de verificatori de proiecte în toate domeniile de atestare tehnico-profesională, dintre care 24 experţi tehnici în rezistenţă mecanică şi stabilitate pentru construcţii civile, industriale si agricole, domeniile legate de siguranţa seismică, mai arată comunicatul de presă al MDLPA.

„Consolidarea clădirilor expuse riscului seismic a reprezentat, încă de la începutul mandatului meu de ministru, o prioritate absolută şi ne propunem să atestăm un număr suficient de experţi tehnici, mai ales pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, întrucât aceştia au competenţe pentru expertizarea tehnică a construcţiilor, inclusiv în ceea ce priveşte evaluarea seismică”, a subliniat Cseke Attila, potrivit sursei citate. 

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica, Transgaz
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Ministrul a arătat că „în judeţele cele mai expuse riscului seismic din România, sunt foarte puţini experţi din acest domeniu sau nu sunt deloc”.

„De exemplu, în judeţul Gorj, afectat luna trecută de cutremure, este înregistrat un singur expert tehnic, la fel şi în judeţul Vrancea, care a înregistrat un cutremur de magnitudinea de 4,1°, sau în judeţul Buzău. În judeţele Bistriţa-Năsăud, Ialomiţa, Giurgiu, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vaslui, nu există niciun expert tehnic atestat”, a adăugat Cseke Attila.

Astfel, în perioada 26-30 iunie 2023, MDLPA organizează o nouă sesiune de atestare tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte şi a experţilor tehnici pentru toate domeniile de construcţii şi specialităţile de instalaţii.

Examenele, de tip test-grilă şi fără probă orală, vor fi susţinute, şi de această dată, cu sprijinul universităţilor de specialitate.

Ministerul mai spune că înscrierile pentru susţinerea examenelor sunt realizate exclusiv on-line, în perioada 3 aprilie – 4 mai 2023, în portalul creat de MDLPA în acest scop: https://atestari.mdlpa.ro/portal/inscriere

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.